©  Getty Images/iStockphoto

Nederlanders riskeren 8 jaar cel na vondst ontmanteld drugslabo in Maaseik

Maaseik -

Twee Nederlanders riskeren elk 8 jaar cel en een geldboete van 40.000 euro voor een drugslabo in een huurwoning in Maaseik. “De kelder lag vol zure stoffen en stond onder water”, aldus de aanklager.

Shauni Deferm

Op 18 februari 2020 werd er een huiszoeking uitgevoerd in een pand in Maaseik na politionele informatie over een mogelijke cannabisplantage. “Maar de chemische geur wees al snel op een synthetisch drugslabo”, aldus de Tongerse procureur. Tijdens de huiszoeking werd het snel duidelijk dat het ging om een ontmanteld labo waar de grondstof BMK vervaardigd werd en later werd omgezet in amfetamines. “Dat was een zeer gevaarlijke situatie. De kelder lag vol zure stoffen en stond volledig onder water. De opruiming ervan heeft drie dagen in beslag genomen”, aldus de aanklager.

8 jaar cel

Er werden twee Nederlanders aan het dossier gelinkt. De eerste verdachte was de huurder van het pand. “Hij bevond zich vaak onder de zendmast en er werd DNA van hem aangetroffen op een gasmasker”, aldus de procureur. De tweede verdachte werd ook aan de hand van DNA ontmaskerd. “Zijn DNA vonden we aan de binnenkant van werkhandschoenen en op een trui en sigarettenpeuk.”

De twee mannen hebben in België allebei een blanco strafblad, maar zijn in Nederland wel al veroordeeld. Ze riskeren voor het drugslabo elk een celstraf van acht jaar en een geldboete van 40.000 euro.

Vrijspraak

De huurder van de woning kwam niet opdagen tijdens de behandeling van de zaak. De tweede verdachte stuurde zijn advocaat. Zij vraagt de vrijspraak. “Mijn cliënt was bevriend met de huurder van de woning. Hij heeft hem helpen verhuizen en heeft wat onkruid uitgetrokken in de tuin. Vandaar dat zijn DNA op de werkhandschoenen werd gevonden. Voor de rest zit er geen enkel belastend element in het dossier dat wijst op de betrokkenheid van mijn cliënt.” De man wordt ook verdacht van de verkoop van de geproduceerde drugs. Ook dat wordt ontkend. “Ook daar is geen enkel bewijs van.”

Vonnis volgt op 20 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer