Zarah Steurbaut (links) duelleerde in Kortenberg lange tijd met haar clubgenote Danyra Omarova. © Nele Van Slycken

Veldlopen Cross AC Kortenberg

Zarah Steurbaut boekt na pittig duel thuiszege in Kortenberg: “EK-selectie is geen doel op zich, maar zou natuurlijk wel welkom zijn”

Zarah Steurbaut schreef zondag de vrouwenveldloop van haar eigen club op haar naam in Kortenberg. In de laatste ronde beslechtte de 19-jarige loopster van AC Kortenberg een boeiend duel met haar Oekraïense clubgenote Danyra Omarova in haar voordeel. “Het EK is geen doel op zich, maar het zou natuurlijk wel welkom zijn.”

Erik Gyselinck

“Ik had Danyra nog nooit ontmoet, maar haar goede prestaties waren me uiteraard niet ontgaan”, zegt Steurbaut. “Van bij de start namen we afstand van de andere deelneemsters. Danyra nam het voortouw en op elke helling van het selectieve parcours stak ze nog een tandje bij. Halfweg de wedstrijd was ik bang dat ik zou moeten lossen, maar naarmate de cross vorderde, droegen haar versnellingen minder ver en deden ze minder pijn. Mijn parcourskennis kwam daarbij goed van pas, in mijn jeugdjaren heb ik hier zo vaak gelopen. In de laatste grote ronde achtte ik de tijd gekomen om aan te vallen. Ik maakte onmiddellijk een kloof die ze niet meer kon dichten. Aan de streep had ik uiteindelijk 21 seconden voorsprong. Na de aankomst hebben we enkele woorden gewisseld. Danyra was teleurgesteld, want ze dacht zelf te kunnen winnen.”

Steurbaut, die in Kampenhout woont, kwam ook wel gerodeerd naar de veldloop in Kortenberg. “In de Relays van de Crosscup in Berlare werd ik derde in een gemengd team en in Mechelen werd ik derde in de korte cross. Dit was dus mijn eerste zege van het seizoen.” Over haar conditie heeft Steurbaut dus niet te klagen en dus besloot ze om zondag ook in Roeselare, waar de tickets voor het EK verdeeld worden, aan de start te komen. “Ik hou van een zwaardere omloop, maar zoals het vorig jaar aan Schiervelde was – één grote modderpoel –, hoeft het natuurlijk ook niet te zijn. Als het droog is, wordt het een vrij snelle wedstrijd.”

Lid van het jeugdteam van Tim Moriau

In haar drang om een betere atlete te worden, werd Steurbaut enkele jaren geleden lid van het jeugdteam ORT (tegenwoordig het Runners’lab Athletics Team)van toptrainer Tim Moriau, zonder ACKO de rug toe te keren. “Tot mijn cadettentijd waren mijn trainingen recreatief. Ik speelde toen ook nog voetbal en had nog andere hobby’s. Nu verloopt alles professioneler en stellen we doelen voorop. Elke zondag ben ik in Huizingen voor de trainingen van mijn team, geleid door David Maréchal. Aangezien ik op kot zit in Leuven, train ik daar in de week.”

Over haar kansen op een EK-selectie spreekt de Kampenhoutse zich liever niet uit. “Ik blijf goed trainen om in Roeselare zo goed mogelijk voor de dag te komen, maar er zijn veel goede kandidaten voor het EK in Turijn.” Na Roeselare en eventueel het EK duikt Steurbaut in de boeken (ze is bezig aan haar tweede bachelor kinesitherapie) en worden de trainingen op een lager pitje gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer