©  via REUTERS

Turkse president overweegt grondoffensief in Syrië: “Geen twijfel dat het niet bij luchtoperatie blijft”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt een grondoffensief in Syrië. Dat verklaarde hij aan journalisten. Ondertussen melden Koerdische militanten bombardementen in landelijke gebieden in het oosten van Aleppo en in de regio van Kobane. Turkije heeft naar eigen zeggen zo’n 184 Koerdische militanten “geneutraliseerd”.

gjsBron: BELGA

Turkije voerde in de nacht van zaterdag op zondag verschillende luchtaanvallen uit tegen de Syrische Koerdenmilitie YPG en de verboden arbeiderspartij PKK in het noorden van Irak en Syrië. Volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vielen daarbij minstens 35 doden. Koerdische milities hadden daarop vergeldingsacties aangekondigd. 

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar heeft maandag gezegd dat Turkije tijdens een antiterreuroffensief in het noorden van Syrië en het noorden van Irak alles samen zo’n 184 Koerdische militanten “geneutraliseerd” heeft. Volgens Akar werden in een eerste fase van de operatie 89 doelwitten vernield, waaronder schuilplaatsen, bunkers en opslagplaatsen van de militanten.

Turkije ziet de luchtaanvallen als een vergelding voor de aanslag in Istanbul een week geleden, waarbij zes mensen stierven. Hoewel het onderzoek naar de aanslag nog niet afgerond is, is Ankara ervan overtuigd dat YPG en PKK verantwoordelijk zijn.  Het Turkse ministerie van Defensie schreef maandag nog op Twitter dat verraders verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. 

Geen twijfel

Erdogan zei maandag bovendien aan journalisten dat er “geen twijfel over bestaat dat deze operatie niet beperkt blijft tot een luchtoperatie”. “De bevoegde instanties, ons ministerie van Defensie en onze stafchef zullen samen beslissen in welke mate onze grondtroepen moeten worden ingezet”, aldus de president, verwijzend naar een “overleg” dat aan de gang is. “We hebben er al voor gewaarschuwd: we gaan zij die ons aanvallen op ons territorium laten betalen.”

Zondagavond en maandagochtend werden vanuit Syrië raketten gelanceerd richting Turkije, meldt Ankara. In de provincie Gaziantep vielen drie doden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer