Man die bedreigingen uitte in Anderlechts ziekenhuis overleden na brand te hebben gesticht in eigen cel

De man die vrijdag bedreigingen had geuit in het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht, is maandagnamiddag overleden nadat hij in de loop van de voormiddag brand had gesticht in zijn eigen cel, en daarbij zwaargewond was geraakt. Dat meldt RTL-TVI en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het parket was zaterdag een zogenaamde Nixon-procedure gestart voor de man, om hem gedwongen te laten opnemen in een psychiatrische instelling, maar onderzoek wees uit dat dat niet kon.

gjsBron: BELGA

De man, de 24-jarige Hamza, had zich vrijdagvoormiddag gewapend met een mes aangeboden op de spoedafdeling van het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht, en had daar gedreigd dat hij zou sterven, maar zou terugkomen en iedereen zou doden. Daarbij zou hij in het Arabisch “Allahu Akbar” (“God is de grootste”) geroepen hebben.

De man vertrok zonder slachtoffers te maken, maar de politiediensten namen het dreigement zeer ernstig en organiseerden meteen een klopjacht. Het parket van Brussel werd op de hoogte gebracht, net als alle andere Brusselse politiekorpsen en alle ziekenhuizen in de regio Brussel. Ook de politie van zijn woonplaats, het Luxemburgse Martelange, werd verwittigd.

Opgepakt

Vrijdagavond kon de man dan opgepakt worden in Sint-Joost-ten-Node. Zaterdag startte het parket een Nixon-procedure voor de man, maar toen die niet kon toegepast worden, werd hij zondag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die plaatste hem onder aanhoudingsbevel.

“Deze ochtend heeft hij brand gesticht in zijn cel in de gevangenis van Sint-Gillis”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. “Hij liep daarbij zware brandwonden op en werd overgebracht naar het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek, waar hij in de loop van de dag is overleden aan zijn verwondingen.”

Het parket opende een gerechtelijk onderzoek, stelde een wetsdokter aan en stapte ter plaatse af, samen met het labo van de gerechtelijke politie en een branddeskundige.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer