©  BELGA

Greenpeace onthult spandoek aan hoofdkwartier N-VA: “Houdt partij fossiele brandstoffen hand boven het hoofd?”

Milieuorganisatie Greenpeace heeft maandagochtend onaangekondigd actie gevoerd aan het hoofdkwartier van N-VA in Brussel. Met een groot spandoek maakten ze duidelijk dat N-VA een uitstap uit het Energiehandvestverdrag blokkeert.

jvhBron: BELGA

Op het gebouw aan de overkant van het hoofdkwartier daalden omstreeks 9 uur twee klimmers neer. Zij ontplooiden enkele minuten laten een groot spandoek met het opschrift “N-VA houdt van fossiele bedrijven”. Greenpeace stelt dat MR op federaal vlak en N-VA op Vlaams niveau een uitstap uit het ECT blokkeren. Op de klimaattop in Egypte zei minister van Energie Tinne Van der Straeten vorige week dat België uit het verdrag moet stappen, maar er is dus geen eensgezindheid.

“We vragen ons af of N-VA liever de fossiele brandstoffen de hand boven het hoofd houden?”, zegt Mathieu Soete van Greenpeace. “Minister Demir gelooft dat we in het verdrag moeten blijven, omdat we daarmee investeringen in hernieuwbare energie kunnen beschermen. Maar als we kijken naar de geschiedenis van het verdrag, zijn het grotendeels de fossiele bedrijven die overheden aanklagen voor klimaatbeleid”, vervolgt Soete.

Landen als Frankrijk, Duitsland, Polen of Nederland beslisten al om uit het verdrag te stappen, dat voor velen niet meer te rijmen valt met de klimaatdoelstellingen. Het ECT laat bedrijven namelijk toe een overheid aan te klagen wanneer die klimaat- en milieumaatregelen neemt die hun toekomstige bedrijfswinsten zouden schaden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer