©  BELGA

Mathieu van der Poel duikt zondag in Hulst opnieuw het veld in: “We zijn allemaal benieuwd naar zijn rentree”

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) opent zondag zijn veldritseizoen in de wereldbeker. De 27-jarige Nederlander verschijnt in eigen land aan de start van de cross in het Zeeuwse Hulst. Hij is opgenomen in de selectie van bondscoach Gerben de Knegt.

Vincent Van Genechten

“Ik denk dat we allemaal benieuwd zijn naar de rentree van Mathieu in het veld”, zegt De Knegt. “Dat geldt zeker ook voor Mathieu zelf. Je hebt als veldrijder bij je eerste cross vaak even de tijd nodig om de technische vaardigheden weer op te pakken, maar ik heb er wel vertrouwen in dat Mathieu snel weer die routine gaat krijgen.”

Het parcours moet Van der Poel liggen, meent de Nederlandse bondscoach: “Al moeten we wel afwachten of het weer nog van invloed zal zijn op de ondergrond daar. Maar is die ronde zoals de afgelopen jaren, dan zijn er mooie afdalingen, wat loopwerk en enkele snelle stukken. Dan is het zeker een parcours waarop Mathieu zich thuisvoelt.”

Duel met Pidcock

Van der Poel vertoefde de voorbije weken in Spanje om zich klaar te stomen voor het nieuwe veldritseizoen. Vorig jaar reed hij slechts twee crossen. In zijn laatste wedstrijd, Heusden-Zolder, stapte hij vroegtijdig af na een val en blessure. Daardoor startte ook zijn seizoen op de weg met vertraging.

Zondag werkte Van der Poel zijn eerste training in het veld af: 33,52 kilometer in de bossen van Kasterlee, goed voor anderhalf uur training. In Hulst zal hij de strijd aangaan met anderen meer wereldkampioen Tom Pidcock. Op Wout van Aert is het nog wachten tot 4 december in de wereldbeker van Antwerpen.

©  BELGA

Omdat de wereldbeker in Nederland wordt verreden, mag De Knegt een grote ploeg afvaardigen naar Hulst sturen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Bij de vrouwen zag de bondscoach afgelopen zondag met Puck Pieterse een derde, jonge landgenote een wereldbekermanche winnen. Dat onderstreepte opnieuw de kracht van Nederland in de breedte bij de vrouwen. “Een mooie zege, die eraan zat te komen, gezien haar prestaties van de afgelopen weken”, aldus nog De Knegt. “En Overijse is haar ook echt op het lijf geschreven. Bij de vrouwen moeten we helaas Annemarie Worst nog altijd missen door haar blessure, terwijl Marianne Vos nu even geen veldritten meer op de agenda heeft staan. Wel mogen we Yara Kastelijn weer begroeten in het veld.’’

Nederlandse selectie elite mannen:

1. Lars van der Haar

2. Pim Ronhaar

3. Corné van Kessel

4. Mees Hendrikx

5. Ryan Kamp

6. Stan Godrie

7. Luke Verburg

8. Joris Nieuwenhuis

9. Mathieu van der Poel

10. Tibor del Grosso

11. Danny van Lierop

12. Bailey Groenendaal

13. Pete Uptegrove

14. Hugo Kars

Selectie elite vrouwen:

1. Lucinda Brand

2. Fem van Empel

3. Denise Betsema

4. Puck Pieterse

5. Ceylin del Carmen Alvarado

6. Inge van der Heijden

7. Shirin van Anrooij

8. Manon Bakker

9. Aniek van Alphen

10. Yara Kastelijn

11. Maud Kaptheijns

12. Leonie Bentveld

13. Lauren Molengraaf

14. Mirre Knaven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer