©  EPA-EFE

Bart Swings wordt, ondanks degelijke tijd, pas elfde in Heerenveen: “Moet mezelf de tijd geven om er fysiek terug te staan”

Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen heeft Bart Swings de 1.500 meter gereden in 1:44.59. Dat is een verdienstelijke tijd, maar het leverde hem zondag niet meer dan de elfde plaats op.

Jens JacobsBron: BELGA

Swings bleef in Thialf 76-honderdsten verwijderd van zijn eerste internationale podiumplaats van het seizoen. Op de hoogste trede mocht de Canadees Conor Howe (1:43.38) plaatsnemen. De Nederlanders Kjeld Nuis (1:43.64) en Thomas Krol (1:43.83) werden tweede en derde. De stand voor de wereldbeker wordt met 114 punten aangevoerd door Howe. Swings bezet met 64 punten de negende plaats. 

Het was uitgerekend Patrick Roest tegen wie Swings op de schaatsmijl moest aantreden. Blijkens zijn baanrecord op de vijf kilometer van zaterdag verkeert de Nederlander in blakende vorm. Swings ging 1.100 meter gelijk op met Roest, die in de laatste ronde iets meer over had. 

Swings heeft een achterstand op de concurrenten, meent hij. De schaatser schrijft die toe aan een drukke en lange zomer. Hij heeft er zelf voor gekozen om als inline skater aan de Wereldspelen en de Europese titelstrijd mee te doen. “Dat heb ik wel bewust gedaan”, zegt hij nu. “En ik heb ervan genoten.” Verder maakt zich doorgaans een groot gevoel van voldoening meester van een winnaar van olympisch goud, die bovendien alle ogen op zich gericht weet. Dat bevestigt Swings. “In deze situatie moet ik mij de tijd geven fysiek er weer te staan.”

Goede afstanden schaatsen is daarbij een belangrijk element. De massastart, waarop Swings ‘s werelds beste is, kan door allerlei toevalligheden niet elke keer leiden tot een podiumplek. “Daarom zijn die afstanden en het allround schaatsen belangrijk. Dat allround, dat is toch de basis van het schaatsen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer