© LW

Dylan Teuns wordt ereburger: “Hij heeft Halen internationaal op de kaart gezet”

De stad Halen heeft wielrenner Dylan Teuns officieel de titel van ereburger toegekend. “Ik ben fier Halenaar te zijn, maar ik voel me nog meer Zelkenaar”, reageerde de renner. “Na het koersen ga ik hier boeren.”

Luc Weyens

Voor de huldiging werd de renner officieel in het stadhuis ontvangen, waar burgemeester Erik Van Roelen de loftrompet blies: “Dylan is er als rasechte Zelkenaar in geslaagd de internationale top van het wielrennen te bereiken. Gesteund door de plaatselijke wielerclub het Gouden Wiel en zijn supportersclub, boekte hij stap voor stap vooruitgang in zijn carrière. Als junior won hij in 2010 de Omloop het Nieuwsblad. En zo kreeg hij de smaak van winnen te pakken.”

“2019 was voor Dylan het jaar van de absolute doorbraak. Eerst won hij een rit in het Critérium du Dauphiné en onvergetelijk is de ritwinst in de Ronde van Frankrijk op La Planche des Belles Filles. In 2020 wist hij nog een etappe in de Ruta del Sol te winnen en in 2021 was het weer raak in de Ronde van Frankrijk met winst in de 8ste rit met aankomst in Le Grand Bornand.”

Dit jaar was hij alomtegenwoordig in het voorjaar met onder meer de schitterende winst in de Waalse Pijl. Dylan is door de jaren heen altijd de bescheiden en sympathieke jongen gebleven die nog steeds graag op een tractor zit en niet de grote belangstelling opzoekt.”

Over die passie voor de landbouw had buur en grote fan Gaston Jacobs een leuke anekdote in petto. “Bij een koers in Wallonië kwam Dylan als derde over de streep. Meteen na de aankomst liep hij naar zijn peter: ‘Peter, onderweg stond een tractor zoals je er nog nooit een hebt gezien. Daar moeten we onmiddellijk naar gaan kijken. Zo geschiedde. De podiumceremonie kon wachten.”

Ria Landuyt, zus van Dylans mama, ging helemaal terug naar de kinderjaren van Dylan: “Zijn eerste sportieve passie lag in het voetbal. Pas later kreeg de wielermicrobe hem te pakken.”

Ook Frans Verhemeldonck – ‘Franske, de bakker’ – is een fan van het eerste uur. “Ik kwam bij zijn grootouders. Ik ben al vaak naar koersen gaan kijken, ook in het buitenland.”

Ook Dylans supportersclub van Meensel-Kiezegem was in Halen vertegenwoordigd. “Met Jef Pittevils, neef van Eddy Merckx, traint Dylan achter de motor”, vertelt Nico Cortoos. “Hij overtuigde ons om een supportersclub te starten. Op 17 december houden we onze tweede fandag.”

Landbouwer Guy Renders deelt met Dylan Teuns de passie voor de boerenstiel: “Ik ken van koers niks. Ik ging eens een keer in Frankrijk kijken en dat was die dag van de zege op La Planche des Belles Filles. Als kleine jongen kwam Dylan bij mij al helpen op de boerderij. Over de koers praten wij nooit. Zelfs als hij in het buitenland moet koersen, belt hij mij om over de landbouw te praten. Volgend weekend gaan we trouwens samen naar een beurs.”

“Mijn toekomst ligt in de landbouw”, weet Dylan nu al zeker. “Gaan rentenieren na het koersen zegt me niks. Ik zie mijn toekomst hier in de akkerbouw”, aldus nog Dylan die ook een minitractor cadeau kreeg, zijn derde al. Dylan woont in het huis van zijn opa. “Ik ben fier Halenaar te zijn, maar ik voel me nog meer Zelkenaar.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer