©  Karel Hemerijckx

Automobilisten vallen stil door fout tankstation Nederlands-Limburg

Automobilisten die woensdag Euro95 bij TinQ in het Nederlands-Limburgse Wijlre dachten te hebben getankt, kwamen bedrogen uit: hun tank zat vol diesel. Gevolg: haperende motoren.

Siebrand Vos

Acht keer moest de ANWB Wegenwacht woensdag uitrukken voor auto’s die diesel in hun benzinemotor hadden gekregen. Alle acht hadden ze getankt bij TinQ in Wijlre. Daar bleek diesel uit de slang met opschrift Euro95 te komen.

“Onze medewerker heeft meteen TinQ gebeld”, zegt Sanne Over van de ANWB. TinQ kon of wilde vrijdag zelf geen reactie geven. Op Facebook melden gedupeerden dat de klantenservice de schade zal afhandelen.

Slang

Verkeerd tanken komt vaker voor, maar doorgaans ligt de fout bij automobilisten die per ongeluk de verkeerde slang pakken. Hier lag de fout bij het tankstation. Wie verkeerd heeft getankt, kan het beste meteen pechhulp bellen. De Wegenwacht beschikt over voertuigen met een installatie om het systeem af te tappen.

Auto’s met benzinemotoren starten vaak nog wel als er diesel is getankt, omdat er nog benzine in de leidingen zit. Maar al snel begint de motor te haperen, om uiteindelijk af te slaan. Diesel ontbrandt veel slechter dan benzine, waarschuwt de ANWB. Daarnaast zorgt de diesel ervoor dat het oliepeil stijgt. De onverbrande diesel loopt dan langs de zuigerveren direct het carter in.

Schade

De schade verschilt van geval tot geval, afhankelijk van type motor en bouwjaar. Als een dieselauto verkeerd tankt, is de kans op schade nog groter. Want anders dan benzine, smeert diesel ook het systeem. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer