Sir Bradley Wiggins moet een tiental schuldeisers zien terug te betalen.  © Sirotti / Icon Sport

Van Tourwinnaar tot opgejaagd wild: schuldeisers willen ruim 1,4 miljoen euro van Sir Bradley Wiggins

Sir Bradley Wiggins (42) daagde dinsdagavond niet op voor de start van de Gentse Zesdaagse. Hij stuurde naar verluidt zijn kat wegens ‘financiële issues’. Amper zes jaar nadat hij de fiets aan de haak hing, hangt de vijfvoudige olympische kampioen en voormalige Tourwinnaar een schadeclaim van ruim 1,4 miljoen euro boven het hoofd.

Stijn Joris

Een erelijst vanjewelste, zelfs in 2013 nog officieel geridderd door koningin Elizabeth, maar financieel zit sir Bradley Wiggins al enkele jaren in woelige wateren. De twee bedrijfjes die hij in Londen stichtte, zitten al sinds 2020 aardig in de rode cijfers en curatoren zijn intussen op zoek naar manieren om de schuldeisers te betalen. Geen prettige tijden dus voor de immer vrolijke Wiggins.

De Tourwinnaar van 2012 is de eigenaar van zowel Wiggins Rights Limited, een bedrijfje dat onder meer de rechten heeft op de merknamen Bradley Wiggins, Wiggins en Wiggo heeft. Daarmee kan de voormalige Tourwinnaar zijn nevenactiviteiten, zoals podcasts maken, tv-optredens en fietskledingmerken die een lijn onder zijn naam uitbrengen, facturen toesturen. Dat bedrijf heeft nog een kleine 750.000 euro aan schulden openstaan.

New Team Cycling Limited is het andere bedrijfje van Wiggins waarmee hij in 2015 zijn eigen team oprichtte om zichzelf klaar te stomen voor de Spelen van Rio, maar waar ook onder anderen Tom Pidcock, James Knox, Mark Donovan en Owain Doull voor koersten. In 2019 stopte dit continentale team met bestaan. Het bedrijf erachter heeft op zijn beurt zo’n 670.000 euro aan schulden. Opmerkelijke kanttekening: in het papierwerk van Wiggins Rights Limited is terug te vinden dat het bedrijf tussen 2016 en 2018 ruim 3,5 miljoen euro aan dividenden uitkeerde aan de aandeelhouders, zijnde Wiggins himself, die 98 procent van de aandelen in zijn bezit heeft.

Bradley Wiggins won de Tour de France in 2012. ©  BELGA

Ex-vrouw aast op helft schuldenberg

In 2020 al liet Wiggins beide bedrijven vrijwillig in vereffening gaan, maar daarmee is de kous niet af. De schuldeisers willen nog steeds geld van hem zien. Ongeveer de helft van het bedrag dat Wiggins nog in het rood staat, moet hij aan 101 Ride Limited terugbetalen. Na wat verder graven blijkt dat achter dat bedrijf ene Catherine Wiggins zit, de ex van Sir Bradley. In 2020 ging het paar na zestien jaar huwelijk uit mekaar en die scheiding lijkt Wiggo dus met een serieuze financiële kater op te zadelen.

Goed een derde van de schulden die Wiggins boven het hoofd hangen, komen de Britse fiscus toe en die is uiteraard niet bereid die zomaar te laten vallen uit respect voor de prestaties die hij als renner leverde. Wiggins ontkent een groot deel van de schulden en gaf ook aan dat fietsen en motoren die hij zou bezitten om de schulden mee af te lossen, gestolen zouden zijn. Hij verkocht intussen wel al een eigendom van zo’n 685.000 euro om een deel terug te betalen, maar dat volstaat slechts voor ongeveer de helft. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk, maar als Wiggins zijn schulden niet officieel kan weerleggen of terugbetalen, dreigt er mogelijk een rechtszaak.

Penibele situatie dus voor een van de meest charismatische wielrenners van de laatste decennia die in achttien jaar carrière zowel op de weg als op de piste de hoofdprijzen aan mekaar reeg en op de top van zijn kunnen een geschat jaarloon van 1,5 miljoen euro opstreek bij Team Sky.

Bradley Wiggins en zijn ex-vrouw Catherine Wiggins. ©  WireImage

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer