© BELGA
Klokkenluiders bij Vlaams overheid krijgen betere bescherming
Het Vlaams Parlement heeft woensdag de klokkenluidersregeling unaniem goedgekeurd. Personeelsleden van de Vlaamse overheid en lokale besturen die wantoestanden of corruptie naar buiten brengen, hoeven in de toekomst niet meer te vrezen voor ontslag, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.
“Als personeelsleden inbreuken vaststellen, zoals discriminatie, schending van privacy, fraude of andere wantoestanden, zullen ze deze aan het licht kunnen brengen. Dit zonder angst voor ontslag of andere sancties”, zegt minister Somers.
De regelgeving is een gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn, die ervoor zorgt dat de bewijslast voor het ontslag bij de ontslaggever ligt. De leidinggevende moet dan aantonen dat het ontslag geen verband houdt met de melding.
Volgens minister Somers gaat de Vlaamse regelgeving nog een stap verder. Naast het Unierecht wordt ook alle nationale, Vlaamse of lokale wetgeving in de scope opgenomen. Zo hoeven de potentiële melders zich niet eerst af te vragen of ze nu met federale, Europese of Vlaamse regels te maken hebben alvorens te zoeken waar ze hun melding kunnen doen. “Het kluwen van de verschillende bestuursniveaus mag geen barrière vormen om wantoestanden aan het licht te brengen”, klinkt het.
Hoofdpunten
Waarom dromen nuttig zijn en we ze ons soms glashelder kunnen herinneren
Hoelang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin?
Sluiswachter Maggy (58): “Werken in ploegensysteem haalde mijn slaapritme overhoop”
VIDEO. Help! Ik kan maar niet in slaap vallen: onze slaapexperte weet raad
Beste van Plus
Lees meer
Politie waarschuwt voor “pakketfraude”: neem geen pakketjes aan van onbekende, want nadien volgt onaangename verrassing
Werknemersstatuut voor ruim 600 onthaalouders definitief verankerd
Kind & Gezin merkt dat minder ouders kinderen laten vaccineren
Aantal klachten over energieleveranciers sterk gedaald