De agent kan aan de slag blijven bij de politie van Sint-Truiden. ©  Karel Hemerijckx

Agent krijgt opschorting voor rondsturen van beelden naakte transgender in cel: “Hij wil agent blijven”

Sint-Truiden/Gingelom -

Een 43-jarige Truiense agent heeft woensdag opschorting van straf gekregen voor het rondsturen van beelden van een masturberende transgender in een politiecel. Hij is dus schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. Een collega uit Gingelom is veroordeeld voor 10 maanden cel met uitstel. Ook hij stuurde het filmpje door en deed de flitsboete van zijn ex-partner verdwijnen.

Geert Houben

Op hun proces vorige maand in de Hasseltse correctionele rechtbank gaven de twee betichten de feiten toe. “Ik ben zwaar in de fout gegaan. Waarom? Geen idee. Machogedrag, denk ik. Om onder collega’s te ventileren over wat we mee hebben gemaakt”, sprak de Truiense agent. De zaak kwam aan het licht nadat bijna een jaar geleden het filmpje van een masturberende transgender ijverig gedeeld werd op WhatsApp. Vooral de lokale media sprongen gretig op de zaak. De Truienaar bleek nog meer cinematografische neigingen te hebben. Hij filmde ook nog beelden van een huilende naakte asielzoeker in een combi. Daarnaast is de man ook schuldig bevonden aan schending van het beroepsgeheim door politionele info zoals foto’s van verkeersongevallen met anderen te delen. Ook neusde de Truienaar ongeoorloofd in politiedatabanken in het rijksregister.

Flitsboete verdwijnt

De Gingelomenaar uitte eveneens zijn spijt. Hij verspreidde de beelden van de transgender, deed ongeoorloofde opzoekingen en liet een flitsboete van zijn vrouw verdwijnen. “Achteraf besefte ik pas dat ik niet goed bezig was. Ik heb fouten gemaakt.” Het politiecollege legde de Truienaar een schorsing op na goed te hebben meegewerkt aan het onderzoek en het slachtoffer een vergoeding te hebben betaald. De Gingelomenaar kreeg zijn ontslag nadat hij zich minder soepel opstelde. “Ik heb me neergelegd dat mijn carrière bij de politie erop zit. Nu focus ik me op mijn job in de tuinaanleg.” De Truienaar kreeg door het politiecollege een schorsing opgelegd die nog loopt tot eind december.

Zware periode

“De beklaagden hebben met hun handelen de rechtsstaat ondermijnd en ernstige schade toegebracht aan het vertrouwen dat in de politieambtenaar gesteld wordt. Een betrouwbaar en integer politiekorps is voor het functioneren van de rechtsstaat een absoluut vereiste”, aldus de rechter in het vonnis. Voor de Truienaar had de rechter opschorting van straf in petto. “De rechtbank houdt rekening met zijn proceshouding. Hij heeft de feiten bekend en zijn spijt betuigd die oprecht overkwam. De betichte weet de feiten in de juiste context te plaatsen en heeft zich bezonnen over de negatieve impact ervan.” Zijn advocaat Erik Schellingen was uitermate tevreden. “Mijn cliënt kan nu politieagent blijven. De rechtbank heeft het dossier correct beoordeeld en niet de mediahetze rondom. Het is een zware periode geweest voor hem en zijn gezin. Zijn houding tijdens het vooronderzoek plus ter zitting en zijn oprechte spijt zijn voor de rechter belangrijk geweest. Een correct, billijk en moedig vonnis. Hij wil gewoon zijn job als politieman verder zetten.”

Geen openheid

De Gingelomenaar kreeg tien maanden cel met uitstel opgelegd en een ontzetting uit de rechten. Eveneens met uitstel. In het vonnis stoorde de rechter zich eraan dat de man niet van het begin open kaart speelde en weigerde de verantwoordelijk voor zijn handelen en de gevolgen op te nemen. Ook al betuigde hij ter zitting spijt. Daarnaast tilde de rechtbank zwaar aan het feit dat hij een boete deed verdwijnen. “Bij haar straftoemeting neemt de rechtbank mee in overweging dat het strafonderzoek zich slechts op welbepaalde leden van de politiezone zich toespitste”, aldus nog het vonnis. Aan de transgender zijn de twee veroordeelden samen 2.620 euro schadevergoeding verschuldigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer