Luc Saey geflankeerd door Yoeri Havik en Fabio Van Den Bossche: “Dat ik als shirtsponsor hoop dat mijn ploeg wint, is toch logisch.” ©  Marc Van Hecke

Wielrennen elite 81ste Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent

Vader John en zoon Luc Saey willen winnen in ’t Kuipke: “Iljo sluit een tijdperk af, Fabio neemt over”

Gent -

Sinds jaar en dag is de familie Saey een trouwe sponsor van de Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Vader John beleefde de pistesuccessen van Iljo Keisse vanop de eerste rij, zoon Luc stond aan de wieg van de wielercarrière van Fabio Van Den Bossche. Deze week willen John en Luc allebei winnen, maar er is maar één plaats op het hoogste schavotje.

Freddy De Geest

John Saey is een naam als een klok in het wielerpeloton. Jarenlang is het team al actief. In de nevenbonden regent het overwinningen. Toen Fabio Van Den Bossche als aspirant begon, was het in het shirt van het John Saey Cycling Team. Iljo Keisse overwon een moeilijke periode in zijn carrière bij dezelfde ploeg. In ’t Kuipke staan jong en oud neus aan neus. John hoopt dat Iljo en Jasper winnen, Luc dweept met Fabio en Yoeri Havik, de ploeg waarvan hij shirtsponsor is.

“Laat me duidelijk stellen dat ik even blij zou zijn als Iljo en Jasper winnen of Fabio en Yoeri”, zegt John. “De carrière van Iljo heb ik van dichtbij gevolgd, Fabio komt nu pas piepen. Ik ben vooral blij dat ik voor Iljo de poort naar het team van Patrick Lefevere heb open gebeukt, die toen niet echt een grote fan was van Iljo. Iljo heeft het daarna zelf waargemaakt en aangetoond dat er enkel een klein duwtje in de rug nodig was om zijn waarde als renner te bewijzen. Wie meer dan tien jaar het shirt van Lefevere mag showen, heeft wat in zijn mars. Iljo zette ’t Kuipke de voorbije jaren vaak in vuur en vlam en zal dat deze week ongetwijfeld opnieuw doen. Het liefst van al zou ik deze zesdaagse afsluiten met twee ploegen die winnen, maar ik vrees dat de wedstrijdjury dat niet zal goedkeuren.”

Geen simpele opdracht

Zoon Luc is in zijn nopjes met het duo Havik-Van Den Bossche. “Iljo stopt en kan fier terugkijken op een heel mooie carrière. Als afsluiter zou winnen in ’t Kuipke de max zijn, maar een simpele opdracht wordt het niet. Fabio, die als kind voor Iljo supporterde, was al altijd aan onze familie gelinkt. Fabio zet stappen op de waardeladder, waar Iljo nu van afdaalt. De medailles op het WK in Saint-Quentin-en-Yvelines tonen aan dat Fabio progressie heeft gemaakt. Gekoppeld aan een renner in bloedvorm moet dat vonken geven. Dat ik als shirtsponsor hoop dat mijn ploeg wint, is toch logisch. Ik wil wel benadrukken dat ik Iljo en Jasper de overwinning ook zou gunnen. Deze week wordt het een strijd op het scherp van de snee.”

De tandem John en Luc Saey en Ronny Deschacht smaakten in het verleden al het genoegen van een overwinning in ’t Kuipke als shirtsponsor. “Iljo en Peter Schep wonnen in onze trui en dat deden ook Bradley Wiggins en Mark Cavendish. Indien we (Luc is met BELGAclima en DS Plastics shirtsponsor, red.) deze week opnieuw het laken naar ons toetrekken, zou het de derde keer zijn”, lacht Luc, die zijn vader John prikkelt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer