Jana Van Lent op het podium in Lebbeke geflankeerd door Katrijn Vande Riviere (links) en Jolien De Schaepmeester. © Erik Gyselinck

Veldlopen Crosscup in Lebbeke 

Jana Van Lent droomt na zege in Lebbeke van meer: “EK-selectie is niet onmogelijk, maar ik zou wel atletes moeten verslaan naar wie ik nog altijd opkijk”

Jana Van Lent boekte afgelopen weekend in Lebbeke haar eerste veldloopzege van het seizoen. De 21-jarige atlete van Excelsior Brussel vond het een goede voorbereiding op de EK-selectiewedstrijd later deze maand in Roeselare. “Het zou plezant zijn om aan het EK te mogen deelnemen, maar de plaatsen zijn duur.”

Erik Gyselinck

“In de eerste ronde in Lebbeke liet ik het initiatief over aan Katrijn Vande Riviere, die de vele bochten op het parcours beter inschatte dan ik”, zegt Van Lent over haar wedstrijd. “In de tweede ronde wist ik hoe ik de bochten het beste moest nemen om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Zonder te versnellen maakte ik vanaf dan het verschil en kon ik geleidelijk uitlopen. Op de meeste plaatsen van de omloop was de ondergrond vrij hard, zodat mijn pinnen iets te lang bleken. Erg was dat echter niet.”

Aan de streep had Van Lent ruim een halve minuut voorsprong op Vanderivière en bijna een minuut op De Schaepmeester. De atlete van Excelsior Brussel had haar goede vorm eerder al bewezen in de eerste twee manches van de Crosscup. In de Relays in Berlare sleepte ze de zesde plaats uit de brand in een gemengde ploeg met Laura Shadron en Renée Eykens, in de eerste individuele manche in Mol werd ze zevende Belgische. “Tot mijn grote verrassing sta ik nu aan de leiding bij de beloften. Mijn goede prestatie was meteen een stimulans om in Roeselare ook aan de tweede manche deel te nemen. Op vorig jaar na is het parcours in Roeselare meestal droog en snel. Ook al heb ik er graag wat modder bij, de omloop ligt me wel.”

Schema’s van papa

Nog door haar goede prestaties droomt Van Lent er ook stiekem van om in Roeselare een selectie voor het EK U23 af te dwingen. “Het is niet onmogelijk, en het zou ook geweldig zijn, maar de tegenstand is groot. Ik zou atletes moeten verslaan naar wie ik nog altijd opkijk. Of ik ook de manches in Hannuit en Diest meepik, zal afhangen van mijn uitslag in Roeselare. Het BK in Laken (meteen ook de slotmanche van de Crosscup, red.) doe ik sowieso mee.”

Van Lent is in de atletieksport gerold via haar vader Geert, die nu jeugdtrainer is bij Excelsior Brussel en trainer van zijn dochter. “Mijn papa stelt de oefenschema’s op, ik voer ze uit. Als ik voel dat ik te moe word, las ik een rustdag in.”

Het heeft Van Lent voorlopig nog geen windeieren gelegd. In Karlsruhe bracht ze haar persoonlijke record op de 5.000 meter dit jaar op 16.38.87, op het BK 10.000 meter werd ze vierde met een persoonlijk record van 34.54.07.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer