Mila met de februaripagina van de diabeteskalender. ©  Tom Palmaers

Mila (8) heeft al sinds haar eerste levensjaar diabetes, het houdt haar niet tegen om vrolijk te zijn

Kortessem -

Mila (8) uit Kortessem was nog maar 14 maanden oud toen type 1 diabetes bij haar werd vastgesteld. Het zorgde even voor paniek in het gezin Vanhees, maar vandaag gaat het leven er z’n normale gang en huppelt Mila, zoals ieder meisje van acht, vrolijk door het leven.

Jo Sente

Naar aanleiding van Werelddiabetesdag op maandag 14 november lanceert Hippo & Friends, een fonds dat wetenschappelijk onderzoek rond type 1 diabetes steunt, een mooie fotokalender. Op die manier wil het fonds type 1 diabetes meer naambekendheid geven en enkele vooroordelen de wereld uithelpen. Type 1 diabetes is een auto-immuunaandoening die vooral - en steeds meer - kinderen en jongvolwassenen treft. Zij produceren weinig of geen insuline en moeten extra insuline innemen via inspuitingen of een pompje.

Voor de kalender - met als thema ‘muziek’ - deed Hippo & Friends een oproep naar ‘fotomodellen’. Mila Vanhees (8) uit Guigoven stelde zich kandidaat en schittert nu als het februarimeisje. “Het was heel leuk om te doen”, zegt Mila. “Ze heeft graag aandacht”, lacht mama Jessy. “Ze heeft ook altijd veel aandacht gekregen.”

Mila (rechts) in de kalender van Hippo & Friends.  ©  Diewke Eerdekens

Die extra aandacht begon allemaal zo’n 7 jaar geleden, Mila was nog maar 14 maanden oud. Mama Jessy: “Het is heel snel gegaan. Op een weekend begon Mila plots heel veel te drinken en ze moest ook veel plassen, zo veel dat haar pamper het niet meer aankon. Op het internet kwamen we met die symptomen al vlug op diabetes uit, maar dat wilden we niet geloven. Op maandag zijn we dan naar de huisarts gegaan, die stelde een oorontsteking vast. Toen we bij de apotheker stonden voor iets tegen de oorontsteking, zakte Mila als een patattenzak in elkaar. We zijn dan meteen naar de spoedafdeling gereden.”

©  Tom Palmaers

Daar werd al snel vastgesteld dat Mila een suikerwaarde van 654 had, terwijl dat normaal tussen 70 en 150 ligt. Bij type 1 diabetes zorgt een tekort aan insuline immers voor een verhoogd suikergehalte in het bloed. “Die dag mocht ze ook niet in slaap vallen, het risico was groot dat ze dan in coma zou belanden.” Na een nachtje in het UZ van Leuven, ging het al beter met Mila, maar de diagnose bleef dezelfde. “Die paar dagen waren een rollercoaster van emoties”, vertelt Jessy. “Wat ik er mij nog van herinner is dat het heel hard aankwam. Een kindje van 14 maanden met diabetes, dat kan toch niet. Dat overkomt toch alleen oude mensen, dachten wij.” Jessy, papa Kevin en Mila verbleven nog tien extra dagen in het ziekenhuis, waarin ze door een arts, verpleegkundige, psycholoog en diëtist opgeleid werden voor een leven met diabetes.

Mila kreeg een insulinepompje mee, maar ze was nog veel te jong om het zelf bedienen. “Dat was wel een heel gedoe om op te volgen. Via een sensor konden we de glucosewaarden zien, en op het pompje moesten we ook ingeven hoeveel koolhydraten Mila binnenkreeg, zodat kon worden berekend hoeveel insuline ze nodig had. Een bijkomend gevaar was dat Mila haar hypo’s (te lage bloedsuiker, nvdr) niet voelt. Dat heeft ons ook heel wat onregelmatige nachten bezorgd.” Intussen kan Mila het pompje zelf bedienen en sinds vorig jaar heef ze een nieuwe ‘slimme’ pomp die de insulinetoevoer quasi automatisch regelt.

Gewoon

Het is verre van een zegen, maar dat Mila zo vroeg in haar leven diabetes kreeg, heeft ook een ‘voordeel’: “Mila heeft niet anders gekend, ze is leven met diabetes gewoon. Ook voor ons als ouders is het vooral sinds de slimme pomp een evidentie geworden.”“Ik voel me ook niet anders dan andere kinderen”, zegt Mila zelf. “Ik word niet gepest op school, ik kan aan alles meedoen. Ik speel volleybal, ik turn en zit bij de Chiro. Alleen zwemmen is soms moeilijk.” Mama Jessy: “Het pompje mag niet te lang worden losgekoppeld, tijdens het zwemmen moet ze soms aan de kant blijven zitten tot haar suiker weer geoptimaliseerd is.” “Wat ik soms wel vervelend vind is als mensen vragen stellen over mijn pompje. Ik vind het niet fijn om altijd alles te herhalen”, zegt Mila. “Ja, dat pompje hangt zichtbaar aan haar broek, soms heb je wel eens volwassenen die dan zeggen: Oh, heeft ze al een gsm?”, zegt papa Kevin.

Snoepen

Het illustreert ook meteen het gebrek aan kennis over diabetes onder het grote publiek. “Er bestaat nog veel verwarring over de verschillende diabetestypes. Mensen vragen wel eens of Mila te veel heeft gesnoept. En of ze er nog ‘uitgroeit’. Maar snoepen heeft er niks mee te maken, type 1 is een auto-immuunziekte, het is gewoon pech. En het is voor haar hele leven. Met de fotoshoot voor de kalender wilden we ook meewerken aan de bewustwording.”Over snoepen gesproken: “Dat ze niet kan snoepen wanneer ze wil, daar heeft ze het soms wel moeilijk mee”, lacht papa Kevin.

De jaarkalender van het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds wordt voor 15 euro verkocht via www.hippoandfriends.com. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek, preventie en genezing van type 1 diabetes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer