©  BELGA

Ook Vlaams Belang eist ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne

Vlaams Belang sluit zich aan bij de eis van de politievakbonden tot ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) naar aanleiding van de dodelijke aanslag op de politie in Schaarbeek en dringt aan op een hervorming van justitie. Dat verklaarde partijvoorzitter Tom Van Grieken zondagmiddag in ‘VTM Nieuws’.

mtmBron: BELGA

Voor Van Grieken is de dader van de dodelijk aanslag van donderdag een “typevoorbeeld van een islamitische terrorist”: van buitenlandse afkomst, in de gevangenis beland wegens criminele feiten; geradicaliseerd in de gevangenis, op de OCAD-lijst terechtgekomen. “De man kondigt een aanslag aan en wordt vrijgelaten. Dat is een blunder van formaat”, vindt de Vlaams Belang-voorzitter. “Minister Van Quickenborne wil wel haatspeech aanpakken, maar de echte criminaliteit niet”, besluit hij.

Hervorming Justitie

Voor Tom Van Grieken heeft ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) boter op het hoofd. “Maar minder dan Van Quickenborne”. Vlaams Belang pleit voor een hervorming van Justitie. “Na de ontsnapping van Dutroux namen twee ministers ontslag en kwam er een hervorming van de politiediensten, maar niet van de Justitie”. “Het mag niet meer gebeuren dat iemand die een terreurdaad aankondigt, vrijgelaten wordt”, vindt hij.

Of er een parlementaire onderzoekscommissie moet komen, hangt voor Tom Van Grieken af van de commissiezitting van maandag, die door de commissievoorzitter en partijgenoot Ortwin Depoortere werd bijeengeroepen. 

Van Grieken wees er zondagmiddag nog op dat “alle terreurdaden in ons land altijd een migratieachtergrond hebben”. Daarom stelt de partij maandag een “IKEA-plan” (immigratie kan echt anders) voor met vijftien concrete voorstellen, geïnspireerd op het beleid van de nieuwe Zweedse regering. Onder meer de gezinshereniging moet strenger, stelt Tom Van Grieken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer