Stetsons, trofee en een brede glimlach: Elise Mertens en Veronika Kudermatova genieten van hun triomf in de WTA Finals. © AFP

Tennislegende Justine Henin feliciteert Elise Mertens met eindzege op WTA Finals: “Chapeau voor haar”

Met een nieuwe toptrofee op zak - winst in het dubbelspel op de WTA Finals - landde Elise Mertens na een transatlantische calvarietocht dinsdagavond laat in Glasgow. Of ze, gesloopt door jetlag, een lange reis en een korte nacht, als lid van het Belgische Billie Jean King Cup-team al meteen woendagochtend kan opdraven tegen Slovakije ligt in handen van kapitein Johan Van Herck.

Marc Vermeiren

Mertens’ dubbelpalmares neemt steeds fraaiere vormen aan. Aan drie grand slams (US Open 2019 en Australian Open 2021 aan de zijde van Aryna Sabalenka, Wimbledon 2021 gekoppeld aan Su-Wei Hsieh) voegt ze nu winst toe in de WTA Finals, het traditionele eindejaarsbal met de beste acht duo’s. Na de vier grand slams gelden de WTA Finals, de vroegere Masters, als het belangrijkste evenement op de kalender. In samenspel met de Russische Veronika Kudermatova won de 26-jarige Limburgse een spectaculaire finale tegen de Tsjechische titelverdedigers Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova: 6-2, 4-6, 11-9. In de supertiebreak haalde de Belgisch-Russische tandem warempel een 2-7 achterstand op. “Deze trofee plaats ik zeker bij mijn vijf mooiste zeges, naast mijn grandslamtitels. Dat we altijd bleven geloven in onze kansen, is een mooie les voor de jeugd: alles is mogelijk.”

©  EPA-EFE

Ook Justine Henin waardeert de overwinning van de Limburgse. “C’est magnifique. Ik ben sowieso altijd blij dat een Belg op het hoogste niveau kan schitteren, al blijf ik me afvragen hoever Elise had kunnen geraken als ze zich uitsluitend op het enkelspel zou concentreren? Of botste ze in dat onderdeel op haar limieten en ging ze dus eerder in het dubbelspel voluit voor de wereldtop? Daarvoor ken ik haar niet genoeg. Gezien haar successen - ook bij de singles - heeft ze allicht de juiste keuzes gemaakt. In dat onvoorspelbare vrouwencircuit maakte Elise met haar regelmaat (tussen de Australian Open 2018 en Wimbledon 2022 bereikte ze achttien keer op rij minstens de derde ronde, nvdr) enorm veel indruk. Chapeau.”

Traject

Welke andere sport doet dit zijn vedetten aan? Amper had de 26-jarige Limburgse maandagavond als winnares van het dubbelspel op de WTA Finals haar wedstrijd en alle bijhorende plichtplegingen – huldigingen, mediamomenten, douches… - achter de rug of ze moest zich samen met onder meer het Tsjechische team reppen naar het vliegveld van Dallas om daar een nachtelijke tocht naar Glasgow aan te vatten. Dat transatlantische traject verliep via tussenstops in Madrid en Londen. “Ik hoop om woensdag toch nog te kunnen spelen, eventueel in het dubbelspel. Onze kapitein zal daarover beslissen.”

©  BELGA

Die knoeikalender vindt ook bij Justine Henin geen genade. “C’est incomprehensible. Het is onbegrijpelijk dat twee van de voornaamste toernooien mekaar zo hinderen. Nog steeds is er blijkbaar tussen al die verschillende bonden (WTA organiseert de WTA Finals; de Billie Jean King Cup ligt bij de ITF, nvdr) te weinig overleg, maar eigenlijk ben ik niet de juiste persoon om daarover te oordelen. Tijdens mijn spelerscarrière zat ik zodanig in mijn bubbel dat er geen ruimte was om me over zo’n zaken te bekommeren. Niet goed van mij, ik weet het, maar gelukkig waren er andere speelsters die wél opkwamen voor het algemeen belang.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer