©  ROBIN UTRECHT

Woonzorgcentra melden fors meer ‘ernstige gebeurtenissen’ bij Zorg en Gezondheid

Woonzorgcentra hebben dit jaar al 46 ‘ernstige gebeurtenissen’ gemeld aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat is een vervijfvoudiging tegenover de 9 meldingen in heel 2021. Dat blijkt uit cijfers die vervangend Vlaams minister van Welzijn Benjamin Dalle (CD&V) in het Vlaams Parlement heeft gegeven in antwoord op een vraag van Hannes Anaf (Vooruit). Veel meldingen kwamen er na een herinnering die in september is rondgestuurd.

Bron: BELGA

Woonzorgcentra zijn sinds 1 januari 2020 verplicht ernstige gebeurtenissen te melden. Het gaat dan om gebeurtenissen “die de zorg en ondersteuning, de gezondheid, de veiligheid, de waardigheid of de integriteit van de gebruikers in het gedrang kunnen brengen”.

Toch doen woonzorgcentra niet altijd een melding. Dat is de voorbije maanden ook gebleken uit verschillende incidenten. In september zijn de centra er nog eens aan herinnerd dat ze dat moeten doen. 

Sinds die herinnering hebben 29 woonzorgcentra ernstige gebeurtenissen gemeld, wat het totaal voor dit jaar op 46 brengt tegenover 9 in 2021. “Van de 29 meldingen gaan de meeste meldingen  om medicatiefouten die geen permanente gevolgen hadden voor de bewoners”, zo verduidelijkte minister Dalle dinsdag in commissie.

Volgens minister Dalle blijft geen enkele melding zonder gevolg, al is het niet altijd nodig om een inspectie te organiseren. 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid evalueert momenteel de afspraken rond de opvolging van een melding van een ernstige gebeurtenis op basis van de ervaring die de afgelopen twee jaar werd opgedaan. Het agentschap is ook van plan het begrip ernstige gebeurtenis nog verder te verduidelijken en hierover overeenstemming te vinden met de sector. 

Vooruit-parlementslid Hannes Anaf vindt het een goede zaak dat woonzorgcentra meer meldingen doen bij het agentschap en dat de rondgestuurde herinnering zijn nut heeft bewezen. Hij vindt het ook goed dat het agentschap het begrip ‘ernstige gebeurtenis’ verder zal verduidelijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer