© Archiefbeeld

Michel Dylst blijft in de cel: verduisterd bedrag loopt al op tot 2,5 miljoen

Zutendaal -

Michel Dylst uit Zutendaal blijft in de cel. De raadkamer bevestigde dinsdag zijn aanhouding. De zestiger zit vast op verdenking van miljoenenverduistering.

Phillip Pergens

Als voorzitter van de vzw KS Vriendenkring zou Dylst steun- en lidgelden van zo’n 5.000 ex-mijnwerkers voor zichzelf hebben gehouden. Het financieel onderzoek van de federale gerechtelijke politie loopt volop. De speurders blijven op transacties stoten die de verdachte niet kan verantwoorden. Het eerder genoemde bedrag van 2 miljoen euro zou zijn opgelopen tot bijna 2,5 miljoen.

Tussenpersoon

De fraude met de vzw-gelden kwam aan het licht na een melding van het CFI, de waakhond van de financiële sector. De alarmbellen gingen af omdat bij vele transacties grote sommen van de rekening van KS Vriendenkring werden doorgesluisd. De ex-vrouw van Dylst kwam in het vizier, omdat ze als tussenpersoon leek te figureren. Het geld van de vzw ging naar haar rekening. Er is sprake van cash afhalingen en doorstortingen. Ook S.V.G. werd bij de start van het onderzoek aangehouden, maar de raadkamer liet haar vorige maand vrij onder voorwaarden.

Voortzetting onderzoek

Dylst kan de miljoenentransactie voorlopig niet verantwoorden. Alle bedragen waarover gesproken wordt, zouden voor hemzelf geweest zijn. Het onderzoek wordt voortgezet.

De vzw KS Vriendengroep werd in het leven geroepen om te strijden voor de rechten en pensioenen van ex-mijnwerkers. Dylst is het gezicht van deze strijd en boekte succes. Duizenden vroegere kompels kregen met dank aan de goedgekeurde wet via de retroactiviteit duizenden euro’s op hun rekening gestort.

Roger Vanlook, de recent aangestelde voorzitter van de KS Vriendenkring, zegt met ontsteltenis te vernemen dat de raadkamer de aanhouding van Michel Dylst heeft verlengd. “We gaan inhoudelijk geen commentaar geven”, zegt Vanlook. “Dat laten we over aan de juristen. We hebben vertrouwen in het gerecht en blijven voor de volle honderd procent achter Michel staan. Ons gaat het vooral om de interesten en de achterstallen op de mijnwerkerspensioenen.”  ppn, cn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer