V.l.n.r.: Jeroen Loyen, Dante Palmans, Geert Teunkens, Carlo Capodifoglia, Sammy Aerts en Peter Dewaelheyns, de Limburgse deelnemers van het Cliniclowns-team die de marathon van New York liepen. ©  RR

Limburgers lopen iconische marathon van New York voor Cliniclowns: “Had het hele parcours lang kippenvel”

Houthalen-Helchteren/Dilsen-Stokkem/New York -

Met z’n zessen waren ze, de Limburgers die voor de Cliniclowns deelnamen aan de marathon van New York. Met hun team zamelden ze meer dan 80.000 euro in. “Ik had het hele parcours lang kippenvel.”

Lies Vanbets en Chris Nelis

“We hebben het allemaal gehaald!” Het is het eerste wat er door de telefoon galmt vanuit New York. Aan de lijn hangt Carlo Capodifoglia (49) uit Houthalen, die zondag samen met 17 teamgenoten voor de Cliniclowns de TCS New York City Marathon uitliep, met zo’n 60.000 deelnemers een van de grootste marathons ter wereld. “Het hele parcours lang had ik kippenvel”, zegt Carlo. “Overal stonden er tot wel vijf rijen supporters, die brulden je gewoon tot de finish. Mensen langs de weg scandeerden mijn naam – die op mijn T-shirt stond – als ik voorbijliep. Echt fantastisch. Ik heb al marathons gelopen in Rome en Parijs, maar deze spande echt de kroon.”

Selfies

Het was dan ook al lang Carlo’s droom om de TCS New York City marathon te lopen. “Maar het leek altijd een ongrijpbaar doel”, zegt de Houthalenaar. “Als niet-Amerikaan moet je ofwel een heel hoog bedrag neertellen, ofwel moet je lopen voor een in Amerika erkend goed doel. Zo kwam ik bij Cliniclowns terecht. Ik had hen ooit eens een mailtje gestuurd, maar kreeg nooit een antwoord. In februari kreeg ik plots telefoon met de vraag of ik nog wilde meedoen. Ik dacht eerst dat een van mijn broers me voor de gek aan het houden was.” (lacht)

“Tijdens het lopen stopte ik regelmatig voor een selfie”, lacht Carlo, die de marathon uitliep in 5 uur en 2 minuten. ©  RR

Of hij effectief kon deelnemen, was nog even spannend. “Tijdens mijn laatste marathon in Rome in 2018 raakte ik geblesseerd”, vertelt Carlo. “Maar ik startte rustig weer op. Tijdens mijn training kreeg ik hulp van een personal trainer, een kinesist en de organisatie van Cliniclowns. Uiteindelijk liep ik de marathon uit in 5 uur en 2 minuten. Tijdens het lopen besefte ik: ik moet hier gewoon van genieten. Dat heb ik dan ook gedaan, met de nodige selfies tussendoor. Zo heb ik mijn vijf marathons voor mijn vijftigste gehaald.”

Hartverwarmend

In ruil voor hun deelname moesten de deelnemers van team Cliniclowns elk minstens 2.000 euro inzamelen voor de organisatie. “Dat was niet zo simpel in deze tijden”, zegt Carlo, wiens teller op 5.008 euro staat. “Eerst sprak ik mensen in mijn omgeving aan, maar al snel ging ik aankloppen bij bedrijven. Op een avond kreeg ik om 23 uur telefoon van een Italiaanse club. Zij hadden geld ingezameld om me te steunen en wilden dat ik langskwam op hun feest. Zo’n dingen zijn echt hartverwarmend.”

Het volledige lopersteam van de Cliniclowns. ©  RR

Dat hij voor de Cliniclowns liep, was niet helemaal toevallig. “Ik ben vrijwillig brandweerman in Houthalen-Helchteren en werkte jaren als ambulancier en in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek”, vertelt Carlo, die militair is in hoofdberoep. “Ik heb véél miserie gezien. Soms moesten we kinderen gaan halen die mishandeld werden, die in een hoekje kropen terwijl hun ouders ruzie maakten… In de ambulance gaven we hen een knuffelbeertje. Die kinderen zien glimlachen, al is het maar één minuut, doet zoveel met je. Ook heb ik zelf vier kinderen en ben ik blij als ik hen zie lachen. Dat is ook wat de Cliniclowns doen voor zieke kinderen. Een heel nobel doel.”

Ziekenhuis

Ook Sammy Aerts (42) uit Hasselt, Dante Palmans (28) uit Peer, Jeroen Loyen (48) uit Dilsen-Stokkem en Peter Dewaelheyns (51) uit Landen liepen mee met het Cliniclowns-team. “Als Limburgers vonden we elkaar nogal snel”, lacht Carlo. Voor Jeroen uit Dilsen-Stokkem was het zijn elfde marathon, die hij uitliep in 4 uur en 36 minuten. “Een beetje teleurstellend”, vindt hij zelf. “Door een blessure kon ik twee maanden niet trainen. Maar het is ook echt een heel zwaar parcours én het was heel vochtig en warm. Ik ben dus blij dat ik het uitgelopen heb.”

Jeroen uit Dilsen-Stokkem finishte de marathon in 4 uur en 36 minuten. ©  RR

De mythische marathon in New York stond al een tijdje op het lijstje van Jeroen. “Na twee jaar corona-uitstel kon de marathon dit jaar weer doorgaan”, zegt Jeroen. “Ik wilde al langer lopen voor het goede doel. Sinds ik van dichtbij meegemaakt heb hoe kinderen de strijd aangaan met hun ziekte, werd dat idee steeds concreter. Lopen voor de Cliniclowns was dus een perfect match. Mijn dochter lag vorig jaar, ze was toen 14, een dikke week in het ziekenhuis met maagproblemen. Ze lag op de kamer met een veel kleiner kindje. Het was zo mooi om te zien wat de Cliniclowns voor hen deden. Door hen vergaten de kinderen even dat ze in het ziekenhuis lagen of waarom ze daar waren.”

In totaal haalden de lopers van het Cliniclowns-team 83.185 euro op voor de organisatie. De lopers sponsoren, kan nog steeds via loopvoorcliniclowns.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer