Aangeboden door JOBAT

Dé vraag van 1 miljoen tijdens je sollicitatiegesprek

Uiteraard kan je tijdens of na je eigen sollicitatiegesprek zelf vragen stellen. Je kan polsen naar de jobinhoud. Of naar je toekomstige manager of heersende bedrijfscultuur. Maar wat dat laatste betreft, kan je het ook via een omweg doen.

William VisterinBron: Jobat.be

Het was gedragspsycholoog en auteur Chantal van der Leest die de tip aanhaalde in haar column in de Nederlandse krant AD. Tijdens sollicitatiegesprekken polst ze altijd nadrukkelijk naar de bedrijfscultuur via de vraag: hoe lunchen jullie hier? “Een dommige, onschuldige vraag die álles zegt over een bedrijf”, stelt ze.

Op zich is de middagpauze een uitermate geschikt moment om even de benen te strekken en je hoofd leeg te maken. “Mensen die tijd nemen om te lunchen zijn nadien weer een stuk productiever”, vindt ze. “Daarnaast is het een belangrijk sociaal moment, want samen eten is wat mensen bindt.”

Voor bedrijven is het, volgens haar, reden te meer om te zorgen voor een goede lunchcultuur. “Het management kan het voortouw nemen door geen vergaderingen tijdens de lunchtijd te plannen en zelf op dat moment ook nadrukkelijk tijd vrij te nemen. En misschien kun je ook leuke bijeenkomsten organiseren die samen lunchen bevorderen.”

Voorbeeldfunctie

Volgens van der Leest zegt lunchen wel wat over de managementaanpak. Zelf sprak ze onlangs met een aankomende leidinggevende die dacht dat haar team meestal wel samen een lunchwandeling deed.

“Maar dat betekende ook dat ze zelf haar boterhammen eigenlijk altijd achter de computer at en het daarom niet goed wist. Zoiets is slecht voorteken nummer één. Je wil een cultuur waar het management hierin het goede voorbeeld geeft. Tijd nemen voor een lunch is daarin belangrijk.”

Enquête

Jobat informeert graag naar jouw professionele drijfveren. Wat vind jij belangrijk in een job? Wat zijn voor jou de voornaamste extralegale voordelen? Waarom kies jij voor een werkgever? Vul de enquête in en maak kans op 500 euro bij Coolblue of 1 van de 20 waardebonnen van 50 euro bij Bol.com!

Jobat Enquête 2022

Bron: Jobat.be