Lisa Vaelen: eerst elfde allround, nu zesde op de sprong. ©  BELGA

Lisa Vaelen wordt zesde in de sprongfinale: “Volgend jaar in Antwerpen nog beter doen”

Op het WK gymnastiek is het nog wachten op titelkandidate Nina Derwael, maar twee uur eerder waren alle ogen gericht op Lisa Vaelen in de sprongfinale. Ze leverde twee goede sprongen af en werd zesde. Nooit deed een Belg beter in dit onderdeel.

Marc Cornelissen

De volle M&S Bank Arena in Liverpool - goed voor 6.600 zitplaatsen - was al goed opgewarmd door de gouden medaille van de Brit Giarnni Regini-Moran, toen de eerste toestelfinale voor de vrouwen begon. Daarin gaf het thuisidool Jessica Gadirova wel forfait om haar voet te sparen voor de vloerfinale van zondag. Haar invalster, eerste reserve Lihie Raz uit Israël, kwam al meteen ten val en werd laatste. Ook de Koreaanse Yeo Seojeong ging onderuit.

De 18-jarige Lisa Vaelen was donderdag al elfde geworden in de allroundfinale, maar had zich daarnaast ook als achtste geplaatst voor de finale van de sprong. Daarin leverde ze twee goede sprongen af, maar haar tweede heeft met 4.4 een te lage startwaarde om vooraan mee te spelen in een WK-finale. Ze scoorde 14.266 en 13.200, goed voor een gemiddelde van 13.733. Dat was dik twee tienden beter dan in de kwalificaties. In de finale met acht was het de zesde plaats waard. Geen Belgische die ooit beter deed op een WK op dit nummer.

©  BELGA

Vaelen was dolgelukkig met haar prestatie. “Ik dacht vooraf: een podium zit er toch niet in, geniet er gewoon van. Maar toen ik klaar stond voor mijn eerste sprong, kreeg ik toch wat stress. Het kan altijd beter - ik moet bijvoorbeeld mijn knieën meer strekken - maar ik ben heel tevreden van mijn prestatie. Het kleine België speelt nu ook op de sprong mee.”

Vaelen stond vorig jaar in Tokio voor het eerst op een groot toernooi en werd eerder dit jaar op het EK in München vijfde allround en vierde op de sprong. Nu was ze de tweede Europese op het WK. Haar progressie is duidelijk. “Van die grote competities leer je veel bij. De Olympische Spelen waren vorig jaar de hel, ik stierf van de stress. Ook omdat ik mijn nieuwe sprong toen voor het eerst in competitie bracht. Intussen heb ik veel meer vertrouwen. Dat is gewoon de ervaring die speelt. In München sprong ik 14.2, nu 14.266. Daar ben ik heel blij mee. Ik focus momenteel vooral op mijn eerste sprong, maar voor het WK van volgend jaar in Antwerpen moet ook mijn tweede beter worden.”

Het is nu wachten op Nina Derwael. De brugfinale begint om 17.02 uur. Derwael komst in actie als zesde van de acht finalistes.

©  REUTERS

©  BELGA

De acht finalistes van de sprong. Het goud was voor de Amerikaanse Jade Carey, derde van links.  ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer