Wolf achtervolgt fietser op De Hoge Veluwe: “Duidelijk probleemwolf die afgeschrikt moet worden”

Een fietser in De Hoge Veluwe in Nederland liep onlangs de schrik van zijn leven op, toen een wolf hem achtervolgde. Dat meldt Omroep Gelderland.

Bron: De Limburger, VRT NWS

Op sociale media circuleren beelden die de fietser zelf maakte. Daarop is te zien hoe de man op klaarlichte dag over een fietspad door het bos rijdt, waarna aan de linkerkant van de weg een wolf opduikt. Het dier komt uit de bomen tevoorschijn, en draaft een stukje achter de fietser aan. Die probeert de wolf met stemgeluiden af te schrikken, en gaat bovendien harder fietsen.

Volgens Omroep Gelderland werden de beelden gemaakt op een populair fietspad in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, in de provincie Gelderland. Het is niet duidelijk wanneer de beelden precies zijn gemaakt, en door wie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verschillende experts bevestigen dat het wel degelijk om een wolf gaat. “We weten dat er een roedel wolven zit in De Hoge Veluwe, waarvan zeker één jonge wolf interesse toont in mensen”, zegt Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bij VRT NWS.“Daar zouden dicht bij de wandelpaden resten van kadavers zijn gevonden die vermoedelijk als voedsel werden achtergelaten voor de wolven. Wolven zijn van nature bang van mensen, maar door hen bij te voeren, gaan ze mensen associëren met iets positiefs. Zo kan het dat een wolf mensen begint op te zoeken en dat is bij deze wolf duidelijk het geval.”

Volgens Mergeay had de wolf duidelijk niet de bedoeling om aan te vallen. “In dat geval zou het filmpje heel anders zijn afgelopen. Een wolf kan tot 60 kilometer per uur halen, de fietser had geen schijn van kans gehad. Je ziet duidelijk dat de wolf op zijn gemak eventjes achter de fietser loopt, waarschijnlijk gewoon uit nieuwsgierigheid.”

“Het gaat duidelijk om een probleemwolf die zo snel mogelijk moet worden afgeschrikt. Het belangrijkste is om de wolf eerst en vooral te verdoven en een gps-tracker om te doen, zodat hij kan worden opgevolgd. Daarna moet men het dier actief verjagen, zodat hij weer leert dat mensen onaangenaam zijn. Mocht blijken dat het geen effect heeft, dan zit er niets anders op dan de wolf uit te schakelen.”

Klacht

Volgens de Nederlandse dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming heeft de directie van het Nationaal Park De Hoge Veluwe de wolf (of meerdere wolven) echter doelbewust tam gemaakt. “Het nationaal park was vanaf het begin tegen de komst van de wolf”, zegt voorzitter Niko Koffeman bij de Nederlandse publieke omroep NOS.

Koffeman sluit niet uit dat het park van de wolven probeert af te komen door “probleemwolven” te creëren. “Omdat er geen andere plausibele verklaring is voor het onnatuurlijke gedrag van de wolf op de Hoge Veluwe moet de terreineigenaar daarvoor verantwoordelijk gehouden worden”, klinkt het.

Paintballgeweren

De provincie Gelderland heeft intussen toelating gegeven om de wolf te beschieten met paintballgeweren. Ook in ons land liggen gps-trackers en paintballgeweren klaar om wolven af te schrikken. “Dat is de standaardprocedure in ons land voor probleemwolven”, zegt Mergeay. “Voor alle duidelijkheid: voorlopig is er in België geen enkele wolf met zo’n probleemgedrag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer