“We doen dit normaal niet, maar kunnen niet anders”: UCI reageert uitzonderlijk op lopende dopingzaak tegen veldrijder Toon Aerts

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft woensdag uitzonderlijk gereageerd op de zaak rond veldrijder Toon Aerts (29). De Belg werd begin dit jaar positief getest tijdens een controle buiten competitie, maar vecht dat resultaat al maandenlang aan.

Vincent Van Genechten

Op woensdag 19 januari 2022, tussen de crossen in het Franse Flamanville en het Oost-Vlaamse Hamme, kreeg Aerts thuis bezoek van een dopingcontroleur. Tien dagen later nam hij nog onbekommerd deel aan het WK in het Amerikaanse Fayetteville. Tot hij op 15 februari een brief van de UCI ontving met de melding dat bij die bewuste controle buiten competitie een afwijkend resultaat werd gevonden. Het ging om het product letrozole metabolite, een middel waarvan Aerts naar eigen zeggen nog nooit heeft gehoord maar dat wel op de verboden lijst staat. Het kan gebruikt worden om het testosteronniveau te verhogen en om negatieve effecten van anabolengebruik te maskeren.

Sindsdien doet Aerts er alles aan om zijn onschuld te bewijzen. In principe mag hij crossen, maar dat doet de Kempenaar uit praktische overwegingen niet. Mocht het de komende tijd tot een effectieve schorsing komen, dan zal de periode waarin Aerts niet gekoerst heeft (intussen al ruim acht maanden) meetellen voor die schorsing. Aert vertrok intussen bij Baloise Trek Lions en hoopt vanaf januari in de kleuren van Tormans CX te mogen crossen.

©  BELGA

Geen tijdsindicatie

Maar zover is het nog lang niet. Woensdag kwam de UCI zowaar met een statement. “De zaak tegen Toon Aerts is momenteel nog steeds lopende en normaal geeft de UCI daarop geen commentaar. Maar gezien de foute en/of onvolledige informatie die publiekelijk is gemaakt over de hele procedure, wenst de UCI het volgende te verklaren”, klinkt het.

De UCI legt vervolgens nog eens uit dat Aerts midden februari een brief kreeg met het resultaat van de dopingcontrole en wat letrozole metabolite precies is. “Aerts werd echt niet voorwaardelijk geschorst door de UCI”, lezen we logischerwijze (zie hierboven). “Iedere renner kan echter op vrijwillige basis beslissen om voorlopig niet deel te nemen aan wedstrijden. De UCI heeft Aerts de kans gegeven om zich te verantwoorden voor zijn AAF (afwijkend resultaat, red.), waar hij ook voor gekozen heeft. Hij had ook enkele verzoeken, die Aerts nodig achtte om zijn uitleg te kunnen staven. De UCI heeft deze rechten altijd gerespecteerd en hem daarbij geholpen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De UCI legt dan uit wat nu de komende stappen zijn. Aerts zal een finale verklaring geven voor zijn AAF, waarna de Wielerunie zal bepalen of die gerechtvaardigd is. Mocht Aerts een straf krijgen en die niet aanvaarden, dan gaat de zaak naar het Anti-Doping Tribunaal van de UCI.

“Maar de UCI kan op dit moment geen tijdsindicatie geven van een afronding van de zaak-Aerts”, klinkt het. “De UCI zal zijn rechten blijven respecteren en wacht zijn finale positie af. Daarna zullen we de zaak zo snel mogelijk afsluiten.”

Kortom: volgens de UCI ligt het bal dus volledig in het kamp van Toon Aerts zelf. Supporters van de crosser protesteerden dinsdag tijdens de Koppenbergcross nog met spandoeken en chrysanten tegen het trage verloop van de zaak.

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer