© Serge Minten

25-tal tractoren trekken in Hasselt van leer tegen mestactieplan van Zuhal Demir

Woensdagmiddag verzamelt een groep boeren met hun tractoren aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in Hasselt om daar te protesteren tegen het mestactieplan (MAP 7) van de Vlaamse regering. “Wij viseren de minister niet, we worden zelf geviseerd.”

Dirk Jacobs

“Wij viseren zeker niet de mestbank, wel alles wat er rondom de boerenstiel gebeurt”, zegt Bart van den Hout, melkveehouder in Neeroeteren. “Wij viseren de minister niet of wie dan ook, maar we worden zelf geviseerd. Met MAP 7 stopt echt alles.”

De landbouwers, vaak uit de grotere Limburgse bedrijven, kwamen een houten kruis plaatsen voor de deur van het Vlaams Huis. “Hopelijk denken ze morgen nog aan ons dan. We symboliseren hiermee ‘de laatste onbekende boer’. Deze actie komt uit de buik van de boeren zelf en is niet georganiseerd door Boerenbond of De Groene Kring. Het nieuws dat vorige week zogenaamd ‘lekte’ is in elk geval ingeslagen als een bom”, zegt Bart.

Na de actie keren de landbouwers meteen weer huiswaarts. “Het is geenszins onze bedoeling om mensen te hinderen. En we hebben, elk op ons bedrijf, de handen meer dan vol.”

Zowel Boerenbond als De Groene Kring waren niet op de hoogte van de actie.

”Doortastende maatregelen nodig”

De Vlaamse Landmaatschappij zegt de misnoegde reactie te begrijpen, maar onderstreept tegelijkertijd het belang van overleg met minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

“Er zijn helaas doortastende maatregelen nodig om de waterkwaliteitsdoelstellingen in Vlaanderen te behalen en daar is een aanzet voor gedaan”, zegt Van den Bergh aan Belga. Verder overleg met landbouw-, milieu- en natuurorganisaties zal de komende weken plaatsvinden om te bekijken of resultaatgerichte alternatieve maatregelen mogelijk zijn.

“We staan paraat om dit gehele proces verder te ondersteunen en tot een goed einde te brengen, en rekenen daarvoor op de constructieve medewerking van alle betrokken actoren”, klinkt het bij de VLM.

©  Serge Minten

©  Serge Minten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer