©  Wim Kempenaers

Hilde Van Mieghem zoek getuigen: “Geweld tussen broer en zus: dát is pas een taboe”

Hilde Van Mieghem waagt zich in het vierde seizoen van haar Canvasreeks ‘Als Je Eens Wist’ aan het grootste taboe binnen intrafamiliaal geweld: geweld tussen broers en zussen. De zoektocht naar getuigen verloopt dan ook bijzonder moeizaam.

Tom de Leur

LEES OOK. Hilde Van Mieghem debuteert als romancière

Na kindermishandeling, partnergeweld en oudermishandeling wil tv-maker Hilde Van Mieghem in haar programma Als Je Eens Wist intrafamiliaal geweld bij ‘siblings’ of broers en zussen belichten, zowel in het eigen gezin als in samengestelde gezinnen. Dat is nodig, vindt Van Mieghem: “Het is de laatste schakel in mijn reportagewerk rond intrafamiliaal geweld. Uit recent onderzoek van professor seksuele en reproductieve gezondheid Ines Keygnaert van de UGent blijkt dat incest tussen broers en zussen drie tot vijf keer meer voorkomt dan incest van ouders bij kinderen. Veel geweld tussen broers en zussen wordt weggelachen als ‘seksueel experimenteren’. Er wordt ook snel gezegd dat het niet traumatiserend is, terwijl dat wel zo is. Dat is het zeker als er sprake is van een groot leeftijdsverschil. Het gaat trouwens over veel meer dan incest: je mag de gevolgen van fysiek en psychologisch geweld niet onderschatten.”

©  Wim Kempenaers

Sterker

Hilde Van Mieghem noemt geweld tussen broers en zussen “taboe nummer één”. Dat leidt ze af uit de zoektocht naar getuigen: “Het was al moeilijk om mensen te laten getuigen over mishandeling van ouderen, dit blijkt nog moeilijker. Het kan desnoods anoniem, maar het is zoveel sterker als mensen durven opstaan en spreken. Ik begrijp dat mensen schroom hebben “om het allemaal op te rakelen”, maar de ervaring leert dat getuigen sterker uit dit programma komen.” Geweld tussen broers en zussen is volgens Van Mieghem vaak een reactie op geweld tussen ouders of van ouders naar kinderen. “Mensen die ermee te maken krijgen, worden ook vaak gepest of gaan zelf pesten. Op die manier krijg je een cirkel van geweld. Die moet doorbroken worden. Triest is dat er amper onderzoek naar gedaan wordt. Maar het geweld is er wel: mijn hart breekt bij de verhalen die ik van kinderpsychiaters en jeugdrechters hoor.”

Getuigen kunnen voor meer informatie of een verkennend gesprek mailen naar sara@borgerhoff-lamberigts.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer