In de vriendschappelijke interland tegen Ecuador gaf Schmidt zijn speelkansen een boost door de nul te houden een strafschop te stoppen. ©  BELGAIMAGE

STVV-doelman Schmidt mag naar WK: “Naar Qatar om kwartfinale te halen”

Japan is het eerste land dat zijn definitieve selectie heeft bekendgemaakt voor het WK in Qatar. Goed nieuws voor Daniël Schmidt (30), want de STVV-doelman is een van de drie keepers in de 26-koppige kern. Met Takehiro Tomiyasu (Arsenal), Daichi Kamada (Frankfurt) en Wataru Endo (Stuttgart) zijn ook drie ex-Kanaries van de partij. Net als ex-Genkie Junya Ito.

Gunter Schoofs

Even was hij uit beeld door een spierblessure, maar afgelopen weekend in Westerlo tekende Daniël Schmidt weer present onder de Truiense lat. Naar aanleiding van de bekendmaking van de WK-selectie had de doelman dinsdagmorgen om 8 uur op Stayen een meeting via Zoom met een 25-tal Aziatische journalisten. In tegenstelling tot de andere Japanners bij STVV mag Schmidt zich wel opmaken voor een trip naar Qatar. Van Shinji Kagawa, Daichi Hayashi of Daiki Hashioka, is geen sprake in het keurkorps van bondscoach Hajime Moriyashu.

Schmidt stond dinsdagochtend op Stayen via Zoom een 25-tal Aziatische journalisten te woord. © Belgium Media 

Uitstalraam

Het blijft vreemd dat het atletische sluitstuk van STVV afgelopen zomer nauwelijks interesse genoot van buitenlandse clubs. Schmidt doet het immers al lange tijd prima in doel bij de Kanaries. “Misschien heb ik een uitstalraam als het WK nodig”, aldus de 30-jarige Japans-Amerikaanse doelman. “Zeker als ik mijn carrière nog een boost wil geven. Eind september speelde ik een sterke interland tegen Ecuador. In die vriendschappelijke match stopte ik een penalty en hield ik de nul. Die wedstrijd heeft mijn speelkansen verhoogd.”

© Belgium Media 

Schmidt gaat de concurrentie voor een plaats onder de lat aan met Shuichi Gonda (33, Shimizu S-Pulse) en de 39-jarige Eiji Kawashima (Strasbourg, ex-Lierse, ex-Standard). “Als ik niet speel op het WK, zal ik teleurgesteld zijn”, aldus Schmidt. “Het enige wat ik kan doen is zorgen dat ik klaar ben. De speelkansen zullen wel komen. Meteen na de wedstrijd tegen Cercle Brugge (12 november, nvdr.) reis ik af naar Qatar. Ik kampte onlangs even met een spierblessure, maar die is intussen helemaal achter de rug. Ik wil eerst die laatste drie wedstrijden met STVV nog tot een goed einde brengen. Nadien gaat de focus vol naar het wereldkampioenschap.”

Loodzware opdracht

Japan staat voor een loodzware opdracht in Qatar. Het neemt het in groep E op tegen Duitsland (23 november), Costa Rica (27 november) en Spanje (1 december). “Dat weinig mensen ons een kans geven tegen grootmachten als Duitsland en Spanje? Dat kan”, aldus Schmidt. “Toch gaan we met de intentie om de poule te overleven. Op een WK kan immers alles. Ik spreek pas van een geslaagd toernooi als we het tot de kwartfinales kunnen schoppen. Onze selectie mag er ook zijn, dus waarom niet?”

Ook ex-Genkie Junya Ito is van de partij op het WK. © AP

Doelmannen: Shuichi Gonda (Shimizu S-Pulse), Eiji Kawashima (Straatsburg/Fra), Daniel Schmidt (STVV/BEL)

Verdedigers: Yuto Nagatomo (FC Tokyo), Maya Yoshida (Schalke/Dui), Takehiro Tomiyasu (Arsenal/Eng), Hiroki Sakai (Urawa Reds), Yuta Nakayama (Huddersfield Town/Eng), Shogo Taniguchi (Kawasaki Frontale), Ko Itakura (Borussia Monchengladbach/Dui), Miki Yamane (Kawasaki Frontale), Hiroki Ito (Stuttgart/Dui)

Middenvelders: Wataru Endo (Stuttgart/Dui), Hidemasa Morita (Sporting/Por), Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf/Dui), Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt/Dui), Junya Ito (Reims/Fra), Kaoru Mitoma (Brighton/Eng), Takumi Minamino (Monaco/Fra), Yuki Soma (Nagoya Grampus), Gaku Shibasaki (Leganes/Spa), Takefusa Kubo (Real Sociedad/Spa), Ritsu Doan (Freibourg/Dui)

Aanvallers: Daizen Maeda (Celtic/Sch), Takuma Asano (Bochum/Dui), Ayase Ueda (Cercle Brugge/BEL)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer