Vatrač Šeherzada op bezoek op haar oude werkplek. © Arne Laermans

Bosnische leerkracht breekt taalbarrière met Oekraïense leerlingen

Voeren -

Om de druk in de provinciale basisschool in Voeren te verlagen werd er een Bosnische leerkracht aangenomen. 30 jaar geleden was ze zelf oorlogsvluchteling. Met die ervaring kon ze de Oekraïense kinderen bijstaan.

Arne Laermans (PXL)

Van de elf Oekraïense kinderen in de Voerense basisschool waren er twee ouder dan twaalf en maar twee kleuters. Vier kinderen kregen online les vanuit Oekraïne in de voormiddag. Zo konden ze in hun eigen taal toch nog de leerstof verwerken. De Oekraïense leerlingen zaten samen in één klas. Dit was volgens de school de beste oplossing om de kinderen de taal te leren. “Met pictogrammen en beelden hebben we de kinderen de taal toch een beetje kunnen leren en nu snappen ze toch al de basis”, zegt directeur René Reggers.

Nu blijven er nog maar drie kinderen over en volgen ze het reguliere onderwijssysteem. Een deel van de gezinnen zijn verhuisd of kozen een school dichter bij huis en de oudste kinderen gingen naar het middelbaar. “Voor de kinderen die er nog zijn hebben we gekozen om ze allemaal een jaar te laten dubbelen. We hebben ze vorig jaar de basis Nederlands proberen aan te leren en nu gaan we eens kijken hoe het gesteld is met de andere vakken,” vertelt Reggers. “We hebben eind september een gesprek gehouden met de ouders en een tolk. Zowel de ouders en de kinderen zijn zeer enthousiast over hoe alles nu loopt.” Nu is het nog steeds moeilijk voor sommige vakken aangezien het gebrek aan kennis van het Nederlands te groot is. Het zal nog even duren voordat de kinderen alle lessen juist kunnen volgen.

Kinderen moeten in Oekraïne pas vanaf zes jaar naar school. Sommigen waren dus nog niet gewoon aan het systeem.

Vatrač Šeherzada

Extra leerkracht

Volgens de directeur was het met vallen en opstaan. Maar alles ging beter nadat ze zestien extra leerkrachtenuren kregen na de paasvakantie. Er kon een extra leerkracht komen en ze kreeg haar eigen klas. Zo creëerde de basisschool een eigen OKAN-klas. De school nam een Bosnische vrouw in dienst, Vatrač Šeherzada. Zij had een diploma als pedagoge in Bosnië en was zelf een oorlogsvluchteling. Šeherzada zegt dat het Bosnisch voor 60 procent op het Oekraïens lijkt: “Ik versta de kinderen een beetje, ik probeer enkele woorden uit elke zin te verstaan en zo kan ik afleiden wat ze mij eigenlijk willen vertellen”. Op deze manier werd de taalbarrière al een stuk kleiner en konden ze nog meer inzetten op het welbevinden van de leerlingen. Het was niet gemakkelijk om kinderen van verschillende leeftijden te interesseren, tijdens een sprookje of het knutselen was dit wel mogelijk.

Weinig structuur

De kinderen hadden weinig structuur in hun leven. Dat was volgens Šeherzada het moeilijkste deel. “Ik wist al dat de kinderen in Oekraïne pas vanaf hun zes jaar naar school moeten dus sommigen waren nog niet gewend aan het systeem en trokken zich niets aan van wat ik of de directeur probeerde uit te leggen.” Het was een hele aanpassing en de kinderen moesten de werkelijkheid accepteren. Na een tijdje lukte dit en kregen de kinderen meer discipline. Toen kon de basis van het Nederlands aangeleerd worden. Doordat Šeherzada zelf ook een vluchteling geweest is, kon ze vaker met de kinderen interageren. “Soms moest ze zelf een traantje wegpinken”, zegt de directeur. Šeherzada vond het dan ook zeer speciaal hoe de kinderen hun problemen en angsten toevertrouwden aan haar.

Šeherzada kan nu door de verminderde leerkrachtenuren niet meer in Voeren werken. “Ik begrijp dat ik niet meer in Voeren kan werken. Het was een speciale tijd en een speciale klas en dat is nu voorbij.” Nu ligt haar focus op het leren van de Nederlandse taal. Ze spreekt het al een beetje, maar behelpt zich vooral in het Engels. Ze wil graag terug leerkracht worden maar dat zal dus even moeten wachten. “Ik zou graag terug voor de klas staan maar dan een gewone klas en geen combinatie van leeftijden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer