Brandende balen petflessen bij afvalverwerker in Smeermaas zorgen voor indrukwekkende rookpluim

Lanaken -

De grote brand die woensdagmiddag bij afvalverwerkingsbedrijf Van Werven Plastic Recycling in Smeermaas is uitgebroken, was woensdagavond onder controle. Balen samengeperste petflessen stonden in lichterlaaie en dat zorgde voor een indrukwekkende rookpluim.

Johnny Geurts, Eddy Vandoren en Marij Wyers

©  RR

“Donderdagmorgen wordt de smeulende massa met graafmachines uit elkaar getrokken zodat het vuur kan gedoofd worden. We blijven aanwezig zolang het noodzakelijk is”, zegt kapitein Frank Partoens van de Brandweer Oost-Limburg.

Burgemeester Marino Keulen en brandweerkapitein Frank Partoens gaven woensdagavond toelichting over de brandbestrijding. ©  Eddy Vandoren

De enorme zwarte rookwolken trokken de hele namiddag en avond over het Maasland en Maastricht. De brandweer riep op om uit de rook te blijven. Omwonenden kregen een BE-Alert om ramen en deuren te sluiten en om ook het ventilatiesysteem uit te schakelen. “De rookpluim is niet giftig. Preventief houden mensen met gevoelige ogen en ademhaling de rook best uit hun huis”, zei burgemeester Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken. “De plastic balen bevatten alleen polypropyleen. Er zit enkel CO in de rookgassen. Rook is altijd schadelijk, maar er is geen verontreiniging.”

©  rr

Kanaalwater

Brandweerkorpsen uit heel Limburg en uit Maastricht hielpen mee om het vuur te bestrijden. Ze konden vermijden dat het vuur oversloeg naar nabijgelegen bedrijfsgebouwen op industrieterrein Europark. Door de omvang van de brand was er wel veel bluswater nodig. De brandweer legde een leiding aan tot in het kanaal om bluswater op te pompen. In de avonduren waren nog zo’n tachtig manschappen aan het blussen. Ze probeerden verdere uitbreiding te voorkomen. Een oppervlakte van honderd op honderd meter plastic balen stond in brand.

©  Track’88

Oorzaak

Bij Van Werven Plastic Recycling verwerken ze kunststof afval. Hiervan maken ze hoge kwaliteit grondstoffen PE, PP en PE/PP voor de kunststofindustrie. “Deze firma is al zo’n tien jaar in Lanaken gevestigd. Er werken vijftig tot zestig mensen”, zegt burgemeester Keulen.

De oorzaak is nog onbekend. Ook directeur Van der Giessen kan er alleen maar naar gissen. “Ik ben trots op mijn bedrijf, het is triest als je al die beelden ziet. Je hoopt natuurlijk dat zoiets je niet overkomt, maar helaas gebeurt dit vaker in de afvalsector. Het belangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt”, zegt de directeur in onze zusterkrant De Limburger.

©  JoGe

Meetploegen monitoren rookpluim

Woensdagavond was het nog onduidelijk hoe de balen samengeperste plastic vuur konden vatten. De vlammenzee verspreidde enorm veel hitte in de buurt. De rookpluim die opsteeg was gigantisch. Op sociale media hebben Limburgers tot in Hasselt foto’s gepost.

©  tp

De enorme rookwolk lokte ook veel nieuwsgierigen. Een honderdtal mensen zakte af naar het Europark om dichter bij de brand te komen. De politie hield iedereen op een afstand, uit veiligheid en om de brandweer haar werk te laten doen.

©  Johnny Geurts

Bij de brand in Smeermaas werden zowel in Nederland als in ons land meetploegen ingezet om de inhoud van de rook te monitoren. Burgemeester Keulen: “Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen en ook geen giftige stoffen vrijgekomen. We zijn ook erg dankbaar dat we hebben kunnen rekenen op de solidariteit van de Limburgse brandweerkorpsen en vooral ook op de collega’s van Maastricht die permanent aanwezig waren. Al bij al konden we hier rekenen op de hulp van meer dan 70 brandweerlieden. Chapeau ook voor de vele politiemensen die het verkeer in goede banen leidden en nieuwsgierigen op afstand hielden zodat de brandweer haar werk kon doen.”

©  Johnny Geurts

©  Johnny Geurts

©  Tom Palmaers

©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer