©  REUTERS

Ondanks inreisverbod van drie jaar is Novak Djokovic optimistisch over deelname aan Australian Open: “Positieve signalen”

“Ik heb positieve signalen gekregen over een mogelijke deelname aan de Australian Open.” Dat vertelde Novak Djokovic (35) dinsdag aan Servische media. Djokovic werd begin dit jaar nog Australië uitgezet nadat bleek dat hij ongevaccineerd het land was ingekomen. Hij kreeg toen ook een visumverbod voor de komende drie jaar opgelegd.

Maarten Delvaux

Na een eindeloos welles-nietesspelletje dat elf dagen in beslag nam, eindigde op 16 januari van dit jaar de soap rond Novak Djokovic en de Australian Open. Drie rechters gaven in Melbourne gehoor aan het pleidooi van de Australische regering die vond dat de ongevaccineerde Serviër “een gezondheidsrisico” vormde voor het land. De toenmalige nummer één van het mannentennis werd meteen het land uitgezet en zag zo zijn deelname aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar in het water vallen. Hij kreeg ook een inreisverbod van drie jaar opgelegd. Daardoor zou hij ook de komende Australian Opens aan zich moeten laten voorbijgaan. Pijnlijk, want Djokovic won het Australische toptoernooi maar liefst negen keer.

“Maar ik heb positieve signalen gekregen dat ik volgend jaar toch al Australië binnen zou mogen”, vertelde Djokovic dinsdag. “Het is nog onofficieel. Maar de bevestiging zou de komende weken kunnen komen. Mijn advocaten in Australië zijn in gesprek met de overheid. Ik hoop op een snel antwoord, wat dat ook mag zijn. Zodat ik genoeg tijd heb om mij voor te bereiden op de start van het seizoen, als die start doorgaat.”

©  EPA-EFE

“Ik wil er graag naartoe. Ik heb er mij overheen gezet over wat er dit jaar is gebeurd. Ik wil gewoon tennissen, dat is wat ik het beste kan. Australië is altijd de plek geweest waar ik mijn beste tennis heb gespeeld, de resultaten spreken voor zich, dus ik ben altijd extra gemotiveerd om daarheen te gaan. Dit keer nog meer. Ik hoop op een positief antwoord.”

Djokovic, die nog steeds niet gevaccineerd is en daardoor ook de US Open miste, voegde toe: “Voor de keuzes die ik maakte, wist ik dat er bepaalde consequenties zouden zijn, zoals niet naar Amerika gaan. Voor Australië was het een ander geval, ik had de uitzondering (omdat hij recent besmet was geraakt, red.), maar het is uiteindelijk niet gelukt. We weten wat er is gebeurd, laten we het er niet meer over hebben. Nu wacht ik weer op toestemming. Het is maar goed dat ze nu de grenzen hebben geopend voor de niet-gevaccineerde buitenlanders die naar Australië reizen. Ik heb nog mijn inreisverbod, ik hoop dat het wordt opgeheven. Zoals ik al zei, het ligt niet in mijn handen. Ik hoop dat de mensen in de Australische regering een positief antwoord zullen geven, dat is alles.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer