©  Jan Van der Perre

Speurders onderzoeken rol Heusdense dierenarts bij mogelijke zwendel met Oost-Europese pups

Heusden-Zolder/Kasterlee -

Het gerecht onderzoekt of een dierenarts uit Heusden-Zolder een rol speelt in een mogelijke zwendel in Oost-Europese pups. Speurders van de Antwerpse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) vielen maandagochtend bij haar binnen en de dierenarts werd verhoord.

Phillip Pergens en Bart Van den Langenbergh

Speurders van de FGP en enkele inspectiediensten vielen maandagochtend binnen bij de Antwerpse honden- en kattenhandel Hoeve Hoogland in Kasterlee. De inval gebeurde naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek naar broodfokkerij en een mogelijke zwendel in Oost-Europese puppy’s. Daarnaast trokken ze ook naar een dierenarts in Heusden-Zolder.

Dieronvriendelijke transporten

De actie kwam er naar aanleiding van klachten van dierenrechtenorganisatie GAIA. Heel wat consumenten dienden bovendien een klacht in nadat pups die ze aankochten bij Hoeve Hoogland ziek werden of zelfs overleden. Er zou ook sprake zijn van dieronvriendelijke transporten van honderden puppy’s van Oost-Europese landen zoals Tsjechië, Hongarije en Bulgarije naar België.

“De huiszoekingen vinden plaats in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek naar mogelijke broodfok”, zegt Kato Belmans, woordvoerster van het Antwerpse parket. “Het gerechtelijk onderzoek naar illegale praktijken bij de verkoop van hondenpuppy’s en kittens loopt al enkele maanden en wordt gevoerd door de FGP.”

Oplossing voor dieren

De speurders kregen ondersteuning van inspecteurs van het federaal voedselagentschap (FAVV) en van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “Zij gaan na in welke omstandigheden de dieren in de kennels verblijven en welke middelen ze toegediend krijgen”, legt Belmans uit. “Afhankelijk van de omstandigheden en de vaststellingen tijdens de huiszoeking moet er beslist worden wat er met de dieren gaat gebeuren. Er wordt gezocht naar een oplossing voor de dieren.”

Hoeve Hoogland ligt al jaren onder vuur en wordt door dierenrechtenorganisaties beschouwd als een broodfokker. Dierenrechtenorganisatie GAIA diende begin augustus een strafklacht in tegen Hoeve Hoogland, voor de verkoop van zieke dieren.

Bedrijfsdierenarts

Welke rol de Limburgse dierenarts daarbij speelde, wordt nu verder onderzocht. Zo zou de vrouw optreden als bedrijfsdierenarts voor Hoeve Hoogland. Voorts wordt door de speurders gekeken of ze zich mogelijk bezondigde aan schriftvervalsing. Het gaat daarbij om het afleveren van bijvoorbeeld vervalste paspoorten of vaccinatiebewijzen. Er wordt gekeken of geboortedata- en plaatsen veranderd werden waardoor Oost-Europese pups plots Belgisch zouden worden.

De vrouw werd gearresteerd voor verhoor en over haar tussenkomsten als dierenarts. Haar raadsman houdt het bij een korte reactie. “Ze heeft een verklaring afgelegd en mocht beschikken”, aldus Luk Delbrouck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer