©  AFP

Duizenden betogers tegen putsch in Soedan: “Het volk wil de val van het bewind”

Duizenden mensen betogen vrijdag tegen de “militaire macht” in Soedan, bijna een jaar na de putsch van generaal Abdel Fattah al-Burhane, die een einde maakte aan de democratische transitie in het land, zo is ter plaatse vastgesteld. “Het volk wil de val van het bewind”, scandeert een duizendtal betogers in de hoofdstad Khartoem. “De militairen in de kazerne”, zo is in de voorstad Omdourman te horen. 

gjsBron: BELGA

De ordediensten zijn sinds ‘s morgens over de hoofdstad verspreid en controleren ook de bruggen. De groepen die in de wijken het verzet tegen tegen de putsch organiseren, roepen sinds dagen op de sociale netwerken op om te betogen.

De prodemocratische Soedanezen herdenken vrijdag de de eerste “revolutie” die een militair bewind in Soedan omverwierp, 58 jaar geleden. In het land volgen de staatsgrepen elkaar op, vrijwel altijd door legergeneraals. 

Militaire dictatuur

In 2019, na maanden van straatprotesten, dwong de menigte het leger een punt te zetten achter dertig jaar van militaire dictatuur onder Omar al-Bashir en de macht te delen met de burgers. Op 25 oktober 2021 verbrak generaal Burhane dit verbond. Sindsdien gaan Soedanezen bijna elke week de straat op om te manifesteren, ondanks een repressie die volgens prodemocratische artsen tot dusver 117 mensen het leven kostte. 

Uit vrees voor nieuwe slachtoffers riep de Amerikaanse ambassade in Khartoem de veiligheidstroepen donderdag op Twitter op tot “terughoudenheid”.

Vrijdag betoogden ook ongeveer 600 mensen in Wad Madani, ten zuiden van Khartoem, en zowat 800 mensen in de staat Nijl, ten oosten van Khartoem.

©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer