© De Kamer

Incident in Kamer met Vlaams Belang over pauze Meryame Kitir

Het vragenuurtje in de Kamer is donderdag van start gegaan met een incident. Na een vraag over de pauze die minster van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) heeft ingelast, weigerde Kamerlid Tom Van Grieken (Vlaams Belang) minutenlang het spreekgestoelte te verlaten, nadat zijn spreektijd afgelopen was. Parlementsvoorzitter Eliane Tillieux riep hem tot de orde.

ltoBron: BELGA

De voorzitter van de extreemrechtse partij wilde premier Alexander De Croo aan de tand voelen over de pauze die Kitir inlast. Eerder op de dag had Van Grieken al haar ontslag geëist. Hij haalde daarbij aan ze een mentale ziekte valselijk voorwendde om haar onbekwaamheid te maskeren. Ook tijdens het vragenuurtje viel Van Grieken de minister persoonlijk aan.

Op verschillende banken werd verontwaardigd gereageerd op de tussenkomst. Ondervoorzitster Valerie Van Peel (N-VA) veegde vanop haar plaats Van Grieken de mantel uit. Premier De Croo bevestigde dat hij een KB heeft genomen om vicepremier Frank Vandenbroucke tijdelijk te belasten met de bevoegdheden van Kitir. “Ik sta open voor debat. We verschillen op vele vlakken van mening. Maar de manier waarop u dat hier doet, een persoonlijk aanval tegen iemand die zich niet kan verdedigen op basis van enkele krantenartikels, is beneden alle peil”, aldus De Croo.

“Moet ik dwang gebruiken”

Na zijn repliek weigerde Van Grieken minutenlang naar zijn plaats terug te keren. Hij kloeg aan dat er blijkbaar A parlementsleden en B parlementsleden zijn. Kamervoorzitster Tillieux riep hem daarop tot de orde. “Moet ik dwang gebruiken? Ik denk dat dat is wat u wil”, sprak Tillieux. Peter De Roover (N-VA) laakte dat het net de bedoeling is van Van Grieken om zich in een slachtofferrol te wentelen. 

Enkele minuten later kon het vragenuurtje gewoon verder gaan.

Bekijk hier de volledige versie van het incident:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer