© Karel Hemerijckx
Agenten riskeren 20 maanden cel voor verspreiden naaktbeelden en wegmaken boetes
Flitsboetes die verdwijnen. Het rondsturen van naaktbeelden van arrestanten. Ongeoorloofd neuzen in politiedatabanken. Het parket heeft woensdag 20 maanden cel, waarvan een deel met uitstel, gevorderd tegen twee agenten van politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.
Op de beklaagdenbank in de Hasseltse correctionele rechtbank namen woensdag een Truienaar (43) en Gingelommenaar (38) plaats. Beiden gaven ze toe over de schreef te zijn gegaan in hun functie als politieagent. De bal ging aan het rollen nadat bijna een jaar geleden een filmpje van een masturberende transgender vanuit een Truiense politiecel de ronde deed op WhatsApp. Later bleek er nog veel mee aan de hand te zijn. Zo verstuurde de Truiense agent ook nog beelden van een naakte asielzoeker in een combi. Daarnaast deelden de agenten flitslocaties en liet de Gingelommenaar boetes verdwijnen.
Ook werden er beelden verspreid van ongevallen, waaronder van een dodelijk slachtoffer. De agenten deden eveneens ongeoorloofde opzoekingen in politionele databanken. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik ben zwaar in de fout gegaan. Waarom? Geen idee. Machogedrag, denk ik. Om onder collega’s te ventileren over wat we mee hebben gemaakt”, sprak de Truiense agent. Kwade bedoelingen had hij naar eigen zeggen niet. “Natuurlijk hadden de opzoekingen niet mogen gebeuren. Ik deed het om mensen te helpen. Om zaken te versnellen.” Het politiecollege had het voornemen om de man te ontslaan. Een hoorzitting later kreeg de Truienaar een tweede kans in de vorm van drie maanden schorsing. “Vanaf dag 1 heeft hij schuld bekend. Nooit heeft mijn cliënt tegengewerkt”, pleitte zijn advocaat Erik Schellingen. “Sinds de zaak losbarstte, werkte hij op de binnendienst. Met verlies van loon.” De schorsing loopt nog tot eind dit jaar. “Dit zal nooit meer gebeuren. Politieagent worden was mijn droom en is dat nog altijd. Het spijt me”, herhaalde de Truienaar.
“Beter eerst nadenken”
Ook zijn ex-collega uit Gingelom toonde berouw. Hij heeft intussen zijn carrière bij de politie opgegeven. “Ik heb fouten gemaakt. Nu heb ik me erbij neergelegd dat ik een job bij de politie niet langer kan uitvoeren. Ik ga werken in de tuinaanleg. Het filmpje van de transgender in de politiecel heb ik maar naar twee mensen verstuurd. Achteraf heb ik het pas goed bekeken en wist ik dat het niet goed was. Het meedelen van de flitslocaties? Dat is algemeen bekend bij de politie. En ja, ik wiste een boete, voor een vriendin. Ik heb er spijt van.” De rechter repliceerde: “Iedereen heeft spijt als hij iets verkeerd gedaan heeft. Misschien is het beter om eerst eens na te denken.”
De procureur had het onder meer over normvervaging, schending beroepsgeheim, interne hacking, een gebrek aan integriteit en somde de waarden van de politiezone op. “Rekeninghoudend met de normvervaging en signaalfunctie die met de voeten is getreden, vorder ik 20 maanden cel voor elk, waarvan een deel met uitstel kan. Plus een ontzetting uit de rechten.” Advocaat Kris Termonia gaf de transgender een stem in de rechtbank. “De beelden zijn in de media verzeild geraakt en zelfs op de nationale tv vertoond. Dit heeft een zeer ernstige impact op mijn cliënt. Ik vraag een morele schadevergoeding van 2.500 euro van elke agent.”
Rotte appels
Advocaat Herman Driessen wees er namens de Gingelommenaar op dat de twee verdachten niet de enige twee rotte appels in de Truiense politiemand waren. “Gelieve dat in deze context te bekijken.” Tussen de lijnen door lieten zowel hij als de rechter verstaan dat er nog processen tegen agenten van het korps zullen volgen. Net als confrater Erik Schellingen vroeg hij om de daders een opschorting van straf gekoppeld aan voorwaarden op te leggen. “Wij betwisten niets en buigen ootmoedig het hoofd”, aldus Schellingen. “Mijn cliënt heeft de beelden in een WhatsAppgroep van agenten gedeeld en naar vier andere personen gestuurd. Dat is niet correct. Het was zijn manier van ventileren, om erover te kunnen praten. En ja, er is gecommuniceerd over zaken die niet mogen. Een modus operandi die binnen dat korps was ontstaan. Maar mijn cliënt moet niet alle zonden van heel dat korps over zich heen krijgen.”
Vonnis op 16 november.
Hoofdpunten
‘Mijn VerbouwLening’ niet langer renteloos: inflatie duwt rente van 0 naar 2,25 procent
“Zo spijtig dat ik Jason niet gezien heb”: veroorzaker dodelijk ongeval riskeert drie maanden cel met uitstel
Truienaren reageren vol ongeloof op nieuwe stadionnaam STVV: “Stayen blijft Stayen. Dit is een schande”
Welkom Wolf na derde dode wolf op Noord-Zuidverbinding: “We gaan naar de rechter”
Lees meer
Geen zin om te koken? Tien ‘verse’ adresjes in Limburg die je best meteen op je bucketlist zet
Truienaren reageren vol ongeloof op nieuwe stadionnaam STVV: “Stayen blijft Stayen. Dit is een schande”
Dierenasielen kunnen instroom van katten en honden niet aan: “Zelfs in het kantoor zitten dieren”
Kunstzinnig massagraf in paterskerk van Sint-Truiden: “Nodig om iedereen wakker te schudden”