Nederland blundert nu ook tijdens het WK baanwielrennen, met tranen tot gevolg: “Het is een puinhoop”

De Duitse vrouwen verlengden donderdag op het WK baanwielrennen na een finale tegen China hun wereldtitel in de teamsprint, en dat met een wereldrecord (45.967). Het brons ging naar Groot-Brittannië, dat héél nipt won van Nederland.

Vincent Van Genechten

De Nederlandse vrouwen kwamen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines 0,008 seconden te kort op de Britten. Pijnlijk, maar een verlies dat ze mogelijk aan zichzelf te wijten hebben.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hetty van der Wouw zou normaal gezien starten bij Oranje, maar moest vlak voor de start afstappen. Ze werd vervangen door Steffie van der Peet. “Ik moet het nog verder uitzoeken, maar Steffie stond op de startlijst dus moesten we haar inzetten”, aldus bondscoach Rene Wolff bij de NOS. “We wilden Hettie eigenlijk laten rijden, dus we gaan bij de UCI kijken waar de fout lag.”

Van der Wouw, volgens de bondscoach “super in vorm”, was meteen na het incident behoorlijk ontroostbaar. Dat ze haar ploegmaats vervolgens net naast een WK-medaille zag grijpen, maakte alles des te pijnlijker. “Het is een puinhoop”, aldus ploeggenote Shanne Braspennincx. “Je begint eraan en wil het beste eruit halen en dan verlies je met acht duizendsten van een seconde. Dan weet je ook meteen dat je zonder dit gedoe gewoon een medaille had gehad.”

De beelden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een dag later kwam de aap uit de mouw. De fout lag bij de Nederlandse bond zelf. “Dit is een grote blunder van onze kant, dat moeten we gewoon toegeven. Deze wissel had via een formulier aan de jury doorgegeven moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Dat valt binnen mijn verantwoordelijkheid, daar moet ik het boetekleed voor aantrekken”, aldus Wolff.

Nederland heeft er bijzonder pijnlijke periode opzitten qua grote toernooien. Tijdens de Olympische Spelen verloor Annemiek van Vleuten het goud omdat ze dacht dat ze aan de leiding reed, terwijl dat niet zo was. Op het recente WK wielrennen was er het hotelincident met Mathieu van der Poel, terwijl daarvoor ook de mixed relay al in de soep was gedraaid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer