Als Jean wil afslaan met zijn mountainwagon uit 1913, dan zwaait zijn vrouw Julia met een houten handje. ©  Boumediene Belbachir

Jean stalt oldtimer in living: “Koning Willem-Alexander heeft nog in deze stoomwagen gezeten”

As -

In de ouderlijke woning van Jean Tilmans (70) uit As staat een Stanley Mountainwagon uit 1913 te pronken. Een pareltje om naar te kijken, maar als je er een eindje mee wil rijden, dan heb je wel wat geduld nodig. Een stoomwagen krijg je immers niet in een handomdraai aan de praat.

Gert Reynders

Jean Tilmans is gepassioneerd door stoommachines. Een passie die hij geërfd heeft van zijn voorouders. “Mijn grootvader die een wegenbouwbedrijf in Maaseik had, kocht in 1920 zijn eerste stoomwals”, zo begint Jean. “Die moest nog opgestookt worden met hout en kolen. Deze stoomwals heeft gediend tot in de jaren 50. Mijn vader heeft het altijd spijtig gevonden dat die verkocht is geweest. In 1987 zagen we in Nederland toevallig weer zo’n oude stoomwals voorbijkomen. We zijn er direct achteraan gereden. Via de Stoomwalsenclub hebben we dan een andere wals kunnen kopen. Daarmee gingen we naar stoomevenementen, vooral in Nederland. Op zo’n evenement hebben we in 1989 voor het eerst deze mountainwagon gezien. De huidige koning Willem-Alexander heeft er blijkbaar nog ingezeten. Ik wou die wagen direct hebben, maar pas nadat de eigenaar ziek werd, heb ik hem in 2006 kunnen kopen. ”

De Stanley Mountainwagon uit 1913 is 5,5 meter lang, 2,45 meter hoog en weegt 2,5 ton. Deze wagen is gebouwd om toeristen te vervoeren in de Rocky Mountains. “Van dit type zijn er maar 88 stuks gemaakt”, zegt Jean. “Wereldwijd zijn er daarvan nog maar een 10-tal overgebleven: zeven of acht in de Verenigde Staten, eentje in Nieuw-Zeeland en eentje in Australië.” En dus ook eentje in As. Jean heeft het raam van de living in zijn ouderlijke woning uitgebroken en vervangen door een hoge poort om zijn mountainwagon te kunnen stallen. “Hij kan niet in een gewone garage”, zegt Jean. “Bovendien mag zo’n wagen in de winter niet te koud staan. Als het water in de ketel bevriest, dan heb je een groot probleem.”

Houten handje

Of hij vaak een plezierritje maakt met zijn stoomwagen? “Zelden, want het duurt even voor je onderweg bent. Stel dat je een koffie wil gaan drinken op de Markt in Maaseik. Anderhalf uur voor je wil vertrekken, moet je al beginnen met het opstoken van de ketel. Dat gebeurt met petroleum. Je moet rekenen dat je 4 à 5 liter water per 100 km verbruikt. Met twee watertanks van elk 125 liter kunnen we dus 40 à 50 km rijden. Als je een uurtje op het terras blijft zitten, dan moet je opnieuw beginnen met het opstoken van de ketel. Dan is het donker voor je weer thuis bent. Mijn vrouw Julia en ik gaan wel regelmatig naar oldtimermeetings waar onze mountainwagon altijd veel bekijks heeft.”

Jean wil zijn mountainwagon het liefst in zijn originele staat behouden, maar overweegt één toegeving. “Misschien moet ik richtingaanwijzers monteren. Automobilisten hebben vaak niet door als we ergens willen afslaan. Dat leidt soms tot gevaarlijke situaties, ook al zwaaien we links of rechts met een houten handje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer