De wilde hamster heeft in Widooie bij Tongeren zijn laatste stukje leefgebied, en ook daar kan de populatie amper overleven. ©  Agentschap Natuur & Bos

Soortbeschermingsplan hamster in Tongeren mist doel: 800.000 euro en toch bijna uitgestorven

Tongeren -

In Widooie (Tongeren) zijn investeringen in het laatste stukje leefgebied van de hamster zonder succes gebleven. Experts stellen dit vandaag vast tijdens het internationaal hamstersymposium. Het herstel van hamsterpopulaties op basis van vrijwillige medewerking volstond niet. De hamster is zeven jaar na de start van het soortbeschermingsplan nog altijd bijna uitgestorven.

Marij Wyers

Deze zomer heeft Natuurpunt op de akkers van Widooie vijf hamsterburchten gevonden. Naar schatting leven er zo’n twintig wilde hamsters. Dit is bedroevend weinig omdat er de voorbije drie jaar ook 150 gekweekte Europese hamsters werden uitgezet. Een delegatie experts van het internationaal hamstersymposium in Brussel zakt vandaag, donderdag, af naar de velden in Widooie. Natuurpunt wijt de mislukking van het soortbeschermingsplan onder andere aan het gebrek aan een geschikt, voldoende groot en aaneengesloten leefgebied. Doordat de landbouwgewassen en oogsttijden niet zijn aangepast aan de voortplantingsperiode van de hamster kan dit volgens Natuurpunt een negatief effect hebben op het aantal worpen. Experts menen dan ook dat de agrarische bedrijfsvoering zich zal moeten aanpassen aan de hamster.

De vrijwillige beheerovereenkomsten met landbouwers blijken na afloop van het programma niet te werken. Natuurpunt dringt aan op een striktere sturing. Daarin ziet de natuurorganisatie een rol voor de overheid: die moet gronden aankopen om ze dan onder strikte voorwaarden hamstervriendelijk te laten beheren door landbouwers. Natuurpunt vraagt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om gepaste acties te ondernemen voor het voortbestaan van de hamster in Vlaanderen, en om de goedkeuring van de Europese natuurherstelwet te steunen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer