Rode Duivels loten haalbare kaarten voor kwalificaties Euro 2024: Zweden en Oostenrijk zijn moeilijkste tegenstanders

De Rode Duivels kennen de tegenstanders waar ze voorbij zullen moeten als ze Euro 2024 willen bereiken. Tijdens de loting in Frankfurt kwamen Oostenrijk, Zweden, Azerbeidzjan en Estland uit de potten. Op papier zeker haalbaar, al lootten de Belgen met Zweden wel de wellicht moeilijkste tegenstander uit pot drie.

Sam Varewyck

Het EK voetbal wordt over twee jaar dichtbij huis georganiseerd: Duitsland is dan gastheer. De loting voor de kwalificaties vond daarom plaats in Frankfurt. België werd ingedeeld in groep F en krijgt dus Oostenrijk en Zweden als belangrijkste concurrenten voor de kwalificatie. Azerbeidzjan en Estland zijn de twee kleinere tegenstanders tegen wie de Rode Duivels het zullen moeten opnemen.

Nederland kreeg een moeilijkere loting: het treft in groep B regerend wereldkampioen Frankrijk en zal daarnaast ook tegen Ierland, Griekenland en het nietige Gibraltar spelen. In groep C vinden Italië en Engeland elkaar terug: op het vorige EK bekampten zij elkaar in de finale, waarin Italië aan het langste eind trok.

De kwalificatieronde begint in maart volgend jaar en is afgerond tegen maart 2024. Het EK zelf vindt plaats van 14 juni tot 14 juli 2024: de finale wordt in het Olympisch Stadion in Berlijn gespeeld. Het is de eerste keer dat het huidige Duitsland dit toernooi mag organiseren: in 1988 was West-Duitsland wel al eens gastland. In 2006 ging ook het WK door bij onze oosterburen.

De volledige loting van de kwalificaties voor Euro 2024:

Groep A

Spanje

Schotland

Noorwegen

Georgië

Cyprus

Groep B

Nederland

Frankrijk

Ierland

Griekenland

Gibraltar

Groep C

Italië

Engeland

Oekraïne

Noord-Macedonië

Malta

Groep D

Kroatië

Wales

Armenië

Turkije

Letland

Groep E

Polen

Tsjechië

Albanië

Faeröer

Moldavië

Groep F

België

Oostenrijk

Zweden

Azerbeidzjan

Estland

Groep G

Hongarije

Servië

Montenegro

Bulgarije

Litouwen

Groep H

Denemarken

Finland

Slovenië

Kazachstan

Noord-Ierland

San Marino

Groep I

Zwitserland

Israël

Roemenië

Kosovo

Wit-Rusland

Andorra

Groep J

Portugal

Bosnië-Herzegovina

IJsland

Luxemburg

Slowakije

Liechtenstein

  • Loting van kwalificaties voor EURO2024
  • België loot Oostenrijk, Zweden, Azerbeidzjan en Estland
  • Nederland en Frankrijk in dezelfde groep
 • Nog geen WK gespeeld, wel al EK-loting


  Het WK moet nog starten, maar in Frankfurt wordt zondagmiddag al geloot voor de kwalificaties voor het EK 2024 dat gespeeld wordt in Duitsland. De Rode Duivels gaan de loting in vanuit pot 1 en mogen dus rekenen op enkele haalbare kaarten. Volg het hele gebeuren hier live vanaf 12u.
 • Wie zijn de reekshoofden tijdens de loting voor de kwalificaties?

  De Rode Duivels zijn net als Denemarken, Portugal, Hongarije, Zwitserland, Polen en Nations League-finalisten Nederland, Kroatië, Spanje én Italië reekshoofd bij de loting. Die landen ontlopen we dus tijdens de kwalificaties.
 • De kwalificatiewedstrijden voor EURO2024 worden afgewerkt tussen 23 maart en 21 november 2023. De play-offs worden in maart van 2024 gespeeld. Het EK zelf wordt tussen 14 juni en 14 juli van 2024 gespeeld.
 • Welke landen kan België wel tegenkomen?

  Frankrijk en Engeland kwamen na hun mindere prestaties tijdens de afgelopen Nations League-campagne in pot 2 terecht. Die twee kleppers kunnen de Rode Duivels dus wel tegenkomen. Met Servië (pot 2), Noorwegen (pot 3) en Turkije (pot 4) zitten er zondag nog een paar lastige potentiële tegenstanders in de trommels. Een confrontatie met de supersterren Kylian Mbappé en Erling Haaland behoort dus tot de mogelijkheden.
 • Welke landen mogen niet in dezelfde poule terechtkomen?

  De loting in Frankfurt gebeurt computergestuurd. De computers werden ook een aantal restricties opgelegd. Zo mogen volgende landen om politieke redenen niet samen in een groep zitten: Armenië en Azerbeidzjan, Wit-Rusland en Oekraïne, Gibraltar en Spanje, Kosovo en Servië/Bosnië en Herzegovina. Ook mogen er maximaal twee ‘winterlanden’ in één groep zitten: Wit-Rusland, Estland, de Faeröer Eilanden, Finland, IJsland, Letland, Litouwen en Noorwegen behoren tot die groep.
 • Wie kwalificeert zich?

  De nummers één en twee van de 10 kwalificatiepoules zijn zeker van hun EK-ticket, net als gastland Duitsland. Via de play-offs van de Nations League kunnen nog drie landen zich kwalificeren, om zo aan een totaal van 24 deelnemers te komen. Wie er zeker niet bij zal zijn is Rusland, dat gezien de oorlog met Oekraïne niet mag deelnemen aan de kwalificaties.
 • Ex-finalisten staan in de voor de loting

  Zoals gewoonlijk wordt de loting verzorgd door ex-voetballers. Voor de loting in Frankfurt bestijgen straks Jürgen Klinsmann (EK gewonnen met Duitsland in 1996), Karl-Heinz Riedle (verliezend finalist met Duitsland in 1992), Gianluca Zambrotta en Demetrio Albertini (verliezende finalisten met Italië in 2000) het podium.
 • Ceremonie is gestart

  De presentatoren van vandaag, Laura Wontorra en Pedro Pinto, heten de gasten welkom in de Festhalle in Frankfurt. We beginnen zoals de traditie het voorschrijft met een muzikale act. De Duitse zangeres Lena, winnares van het Eurosongfestival in 2010, is begonnen aan haar show. Daarna krijgen we een compilatie van de mooiste beelden van het afgelopen EK, dat voor België in de kwartfinale eindigde tegen de latere winnaar Italië.
 • En daar is de trofee

  Ex-internationals Demetrio Albertini en Gianluca Zambrotta brengen de Henri Delaunay-trofee naar het podium. Italië kroonde zich vorig jaar voor de 2e keer tot Europees kampioen.
 • Klinsmann en Riedle zijn de volgende gasten

  Het duurt altijd eventjes vooraleer de loting effectief plaatsvindt. Nu worden ex-internationals Klinsmann en Riedle op het podium geroepen, beide heren wonnen in 1990 het WK met Duitsland. Daarna krijgen we een introductie van de speelsteden in Duitsland. Extra interessant is dat vier van de tien EK-stadions (Dortmund, Gelsenkirchen, Keulen en Düsseldorf) in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen liggen, vlak bij de Belgische grens. De zes andere stadions liggen in Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Leipzig, München en Berlijn, waar onder andere de finale wordt gespeeld. Daarna is het tijd voor Giorgio Marchetti, die de loting in goede banen moet leiden.
 • Loting van de reekshoofden

  Groep A: Spanje
  Groep B: Nederland
  Groep C: Italië
  Groep D: Kroatië
  Groep E: Polen
  Groep F: BELGIË
  Groep G: Hongarije
  Groep H: Denemarken
  Groep I: Zwitserland
  Groep J: Portugal
 • Groep met 4 andere landen voor België

  Enkel groep H, I, en J tellen een poule van 6 landen.
 • Loting met landen uit pot 2

  Groep A: Spanje, Schotland
  Groep B: Nederland, Frankrijk
  Groep C: Italië, Engeland
  Groep D: Kroatië, Wales
  Groep E: Polen, Tsjechië
  Groep F: BELGIË, Oostenrijk
  Groep G: Hongarije, Servië
  Groep H: Denemarken, Finland
  Groep I: Zwitserland, Israël
  Groep J: Portugal, Bosnië

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer