Ophef in Spanje na video van vrouwonvriendelijk studentengezang: “Onbegrijpelijk en ontoelaatbaar”

In Spanje komt er veel kritiek op videobeelden van mannelijke studenten in Madrid. In de video is te zien hoe ze obscene en vrouwonvriendelijke dingen scanderen naar studentes in de tegenoverliggende residentie. “Acties die niet getolereerd kunnen worden.”

Bron: BBC, The Guardian

De Spaanse premier en andere hooggeplaatsten regeringsleden hebben met afschuw gereageerd op videobeelden van een universiteitscampus in Madrid. Op die beelden is te zien hoe een mannelijke student door het raam roept: “Hoeren! Kom uit jullie hol zoals konijnen. Jullie zijn verdomde nymfomanen. Ik beloof dat jullie allemaal zullen geneukt worden tijdens het feest. Let’s go Ahuja (de naam van de studentenresidentie, red.).” Daarop gaan alle ramen in de studentenresidentie omhoog en beginnen studenten te roepen, fluiten en grommen naar de studentenresidentie aan de overkant. Die zou voor vrouwelijke studenten bedoeld zijn.

De organisatie achter de studentenresidentie zegt dat het om “onbegrijpelijk en sociaal onaanvaardbaar gedrag gaat” en zij “veroordelen het met klem.” Betrokken studenten zullen mogelijk uit de residentie gezet worden. De nachtwaker zou geprobeerd hebben het roepen te stoppen, maar kwam te laat.

De Spaanse premier Pedro Sánchez reageerde op de beelden door te zeggen dat acties die “haat opwekken en vrouwen bedreigen” niet getolereerd worden. “Het is vooral pijnlijk om te zien dat de hoofdrolspelers jongeren zijn.”

Volgens de minister van Gelijke Kansen toonde het incident aan dat er nood is aan onderwijs over seksuele toestemming. “Op die manier zullen alle jongens en meisjes en tieners in ons land leren dat mensen goed behandelen goed is, en dat ze verkeerd behandelen verkeerd is,” zei ze. “Op die manier zullen ze leren over de cultuur van toestemming, zodat we kunnen stoppen met het versterken van de cultuur van verkrachting en seksuele terreur die van vrouwen seksuele objecten maakt.” Ook de minister van Onderwijs sluit zich aan bij die boodschap.

De vrouwelijke studenten uit de residentie aan de overkant nuanceren het verhaal wel. Zij lieten in een statement weten dat het om een “traditie tussen universiteitsresidenties” gaat, ‘die de indruk van haat en seksisme heeft gewerkt die verder van de werkelijkheid staat.” Het is wel niet duidelijk hoeveel studentes zich achter dat statement hebben geschaard.

De openbare aanklager in Madrid heeft een onderzoek geopend om te bepalen of het incident aanzien moet worden als een haatmisdrijf.

 (sgg)

Meer over Spanje

Aangeboden door onze partners