Burgemeesters van de drie politiezones Kanton Borgloon, Tongeren-Herstappe en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken voerden vrijdag een verkennend gesprek over de vorming van een grote politiezone in Haspengouw.  ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Eerste verkennende gesprekken over Zuid-Limburgse politiefusie: meningen verschillen

Alken -

Een Zuid-Limburgse politiefusie is nog niet voor morgen. Dat blijkt na een rondetafelgesprek vrijdagmiddag met de burgemeesters van de drie betrokken politiezones. De meningen verschillen nog, maar iedereen schaart zich wel achter vervolggesprekken.

Marij Wyers

Burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken, voorzitter van de politiezone Kanton Borgloon, nodigde de overige burgemeesters van de betrokken politiezones (Tongeren/Herstappe en Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken) vrijdagmiddag uit voor een verkennend gesprek over een grote politiefusie in Zuid-Limburg, of een eventuele superfusie door een aansluiting bij de zone Limburg Regio Hoofdstad. De noodzaak dringt zich op, nu de politiezone Kanton Borgloon (Heers, Alken, Wellen, Borgloon en Kortessem) uit elkaar dreigt te spatten na de fusie tussen Tongeren en Borgloon. De nieuwe fusiestad heeft dan een been in twee verschillende politiezones.

Burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken, voorzitter van de politiezone Kanton Borgloon. ©  luc daelemans

Een politiefusie lijkt de beste optie. Maar niet alle burgemeesters van Kanton Borgloon zijn dat idee genegen. Kortessem bijvoorbeeld gaf eerder al aan liever aan te sluiten bij Limburg Regio Hoofdstad (LRH) dan bij het zuiden. Daarbij kwam dan nog dat voormalig burgemeester Veerle Heeren (cd&v) van Sint-Truiden al een informele babbel had met de korpschef van LRH over eventuele schaalvergroting. Intussen staat Jelle Engelbosch (N-VA) er aan het roer.

Verkenning

In Zuid-Limburg is een en ander in beweging, zowel politiek als binnen de politiezones. En daarom vond Penxten, als voorzitter van Kanton Borgloon, het goed om nog eens samen te komen. “Het was meer dan een jaar geleden dat we bij de gouverneur hadden samengezeten. De voorziene werkgroep over een politiefusie is nooit opgestart. We staan nu twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, en het wordt een vreemde situatie door de fusie van Tongeren en Borgloon. En we komen uit een moeilijke tijd. In onze politiezone werden tien agenten geschorst. We kunnen de bladzijde bijna omdraaien en de rust is teruggekeerd. Op dit moment heeft Sint-Truiden het lastig. Vroegere gesprekken tussen burgemeester Dewael (Open Vld) van Tongeren en Heeren van Sint-Truiden waren ook al eens afgesprongen. Daarom vond ik het zinvol om elke burgemeester nog eens aan het woord te laten over zijn of haar visie.”

Marc Penxten had hiervoor een aangename lunch voorzien en hij is tot de conclusie gekomen dat ze nog allemaal door één deur kunnen. “De standpunten zijn nu bekend. Voor mij is veel duidelijk geworden.”

Een grote Zuid-Limburgse politiefusie is wel nog niet voor morgen. In de verschillende standpunten was geen samenwerking te vinden. “Dat was trouwens niet het opzet. Het was een eerste verkennend gesprek, en dat is respectvol verlopen. De voorzitters van de drie politiezones zullen vervolggesprekken voeren over de toekomst, maar er is geen strikte timing afgesproken. Op dit moment moeten we vooral de rust behouden in onze politiekorpsen”, zegt Penxten, die vooral verzoenende taal spreekt na afloop van de lunch.

Geen beslissing

De overige burgemeesters onthouden zich van commentaar na de lunch, om de discussie niet op de spits te drijven. De omstandigheden zijn moeilijk en ze liggen gevoelig. Volgens de deelnemers ging het om een gesprek met “open vizier”, waarbij niets werd uitgesloten maar ook niets werd beslist. Voorlopig blijven de drie zones hun versterkte samenwerking voortzetten.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio