Zonhovenaar krijgt een jaar effectieve celstraf voor seks met nichtje

Zonhoven -

Een Zonhovenaar is vrijdag in Hasselt veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan vier jaar met uitstel, voor de verkrachting van zijn nichtje. Tussen 2008 en 2012 of tussen haar 12de en 16de vergreep de vijftiger zich aan het meisje.

Geert Houben

Het slachtoffertje lag in de knoop met haarzelf nadat ze op haar zesde al door een andere persoon seksueel was misbruikt. In haar aangetrouwde oom zocht en vond ze een vertrouwenspersoon. Samen met zijn inmiddels ex-vrouw gingen ze meerdere keren op vakantie. Het meisje keek op naar haar oom, al helemaal omdat hij ook in een bandje speelde. Toen ze 12 jaar was vergreep hij zich in zijn bureel aan haar. Dat gebeurde de jaren daarop nog meermaals. Zoals bij wel meer plegers van zedenfeiten sprak de Zonhovenaar tegenover zijn nichtje als ‘hun geheimpje’.

De dader gaf de feiten deels toe. Hij verklaarde dat er seks was geweest vanaf haar 16de. Op basis van het meisje haar verklaring bij onder meer het Vertrouwenscentrum voor Kindermishandeling oordeelde de rechtbank dat het misbruik ook al eerder plaats vond. Door zijn gedeeltelijk schuldinzicht en blanco strafblad kan de man nu van uitstel van straf genieten. Hij krijgt vijf jaar cel, waarvan vier voorwaardelijk. Om van het uitstel te genieten, is een behandeling voor zijn seksuele en psychosociale problematiek noodzakelijk.

Daarnaast verliest de vijftiger voor vijf jaar zijn rechten. De rechtbank stelde een deskundige aan om de schade bij het slachtoffer te begroten. Voorlopig krijgt het slachtoffer 3.000 euro toegewezen, maar dat bedrag kan nog oplopen. De proceskosten van 770 euro zijn eveneens voor de rekening van de veroordeelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer