De dertiger werd uit de zittingszaal in de Tongerse rechtbank gezet nadat hij de procureur meermaals onderbrak. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Maasmechelaar riskeert 36 maanden cel voor doodsbedreigingen aan ex maar ontkent

Maaseik/Maasmechelen -

Een 36-jarige Maasmechelaar riskeert 36 maanden cel omdat hij zijn ex stalkte en met de dood bedreigde. Voor een inbraakpoging bij een vuurwerkwinkel riskeert hij bijkomend 14 maanden.

Shauni Deferm

De dertiger moest zich vrijdag voor de Tongerse correctionele rechter verantwoorden voor het bedreigen van zijn ex-vriendin in 2019, 2020 en 2021. De eerste keer dat hij de vrouw lastigviel was in de nacht van 31 maart 2019. “Hij heeft toen een raam van haar woning stukgeslagen. Hij had een contactverbod maar heeft gezegd dat hij haar zal blijven lastigvallen”, aldus de Tongerse procureur.

Enkele dagen later zou hij haar dan ook opgewacht hebben aan de Action. “Hij wilde hun relatie herstellen. Hij zag daarbij maar twee opties, of wel moest ze terug naar hem komen of wel zou hij haar vermoorden”, zo ging de aanklager verder. Een maand later zou de man zijn ex dan weer fysiek aangevallen hebben door haar op de grond te duwen en aan haar haren te trekken. “Op 29 mei heeft hij vijf uur lang sms-berichten gestuurd met bedreigingen en in februari 2020 kreeg ze berichten met foto’s van wapens en kogels. Die kogels zijn tijdens een huiszoeking teruggevonden. Uiteindelijk belde hij haar in 2021 op vanuit de gevangenis. Als hij vrij zou komen, zou hij haar afmaken, klonk het”, zo beschreef de aanklager de feiten. Voor deze bedreigingen riskeert de man een opsluiting van 36 maanden en een geldboete van 3.200 euro.

Bloedsporen

Verder riskeert hij bijkomend ook een celstraf van 14 maanden en een geldboete van 2.000 euro voor een inbraakpoging bij een vuurwerkwinkel in Maaseik. “Hij sloeg samen met een andere verdachte een ruit in waarop we later bloedsporen terugvonden. Die gaven een match met zijn DNA”, aldus de aanklager. Uiteindelijk sloegen de twee inbrekers op de vlucht zonder buit toen het alarm afging.

De man ontkent de inbraakpoging. “Ik kan me niet herinneren dat ik aan die winkel ben geweest. Ik was destijds volledig van de wereld door de drugs”, zo sprak hij. Ook de bedreigingen ten aanzien van zijn ex zijn onjuist, stelt hij. “Ja, ik was kwaad op haar maar ik heb geen feiten gepleegd. Meer zelfs, zij en haar familie hebben mij na mijn contactverbod zélf bedreigd.”

Uit zittingszaal gezet

Uiteindelijk werd de man de zittingszaal uitgezet omdat hij zich maar niet kalm kon houden tijdens de vordering van het openbaar ministerie. “Excuses aan de rechtbank”, zo sprak zijn advocaat. “Hij gooit zijn eigen ruiten in. Ik zal hem hier zeker over aanspreken.” Omdat het DNA volgens zijn raadsman voor zich spreekt, vraagt hij een celstraf met uitstel onder voorwaarden.

De dertiger werd eerder al elf keer veroordeeld voor onder andere brandstichting, diefstallen en bedreigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer