De zeventiger wordt ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Zeventiger moet 5 jaar naar gevangenis voor verkrachten stiefkleindochter: “Hij vroeg of ik seksspeeltjes wilde hebben”

Bocholt/Pelt -

Een man (75) uit Pelt krijgt 5 jaar cel omdat hij veertien jaar geleden zijn stiefkleindochter verkrachtte. “Hij begluurde me in de douche via een gaatje in het plafond”, aldus de nu 26-jarige vrouw.

Shauni Deferm

Op 17 februari 2020 liep de vrouw het politiekantoor binnen om aangifte te doen over herhaaldelijk seksueel misbruik door haar stiefgrootvader tijdens haar tienerjaren. Ook jaren na de feiten liet de man haar niet volledig met rust, zo verklaarde ze. “Hij belde me eens op, omdat hij seksspeeltjes had gevonden. Hij vroeg of ik ze misschien wilde hebben. Mijn vriend ving dat gesprek op, waardoor ik alles aan hem heb verteld.”

Toen werd het haar partner ook duidelijk waardoor zijn vriendin kampte met nachtelijke huilbuien, paniekaanvallen en moeilijkheden om seksuele betrekkingen te hebben met hem, zo verklaarde hij tijdens zijn verhoor.

De geboorte van haar eigen kinderen deden de vrouw inzien dat ze niet langer met zo’n geheim wilde rondlopen. “Hij kwam op kraambezoek na mijn bevalling. Toen hij naar me knipoogde, was het genoeg geweest”, zo sprak de vrouw tijdens haar getuigenis voor de Tongerse rechter. Ze ging in behandeling bij een psycholoog om aan de paniekaanvallen en het trauma te verwerken, waardoor ze uiteindelijk ook haar verhaal aan de politie durfde te doen.

Begluren in de douche

De feiten begonnen in maart 2008, toen het slachtoffer amper elf jaar oud was, en eindigden pas in januari 2011. De prille tiener trok in 2008 door de week in bij haar stiefopa in Bocholt nadat haar ouders uit elkaar gingen en haar vader een nieuwe relatie begon. Eerst bleven de aanrakingen onschuldig. De man wreef over haar gezicht, kwam toevallig de badkamer binnen als het meisje zich stond om te kleden en gaf haar speelse kusjes op de mond. Telkens benadrukte hij hoeveel hij van haar hield.

Pas een tijdje later ging de man over tot zwaardere feiten. Zo verklaarde de vrouw dat ze zich tijdens een spelletje moest uitkleden, dat haar opa haar betastte over haar hele lichaam en haar uiteindelijk verkrachtte met zijn vingers. Nadien zou hij haar lingerie cadeau doen die ze moest dragen terwijl haar stiefgrootvader foto’s van haar nam. Uiteindelijk ontdekt het meisje ook dat de man haar stiekem begluurde toen ze naakt onder de douche stond. “Er zat een klein gaat in het plafond. Ik hoorde dan dat hij naar boven kwam en ik zag hoe hij me via dat gaatje bekeek.” Uiteindelijk stopten de aanrandingen en verkrachtingen pas toen het meisje weer definitief bij haar vader introk. Alleen tijdens familiefeesten zou de man haar nog lastiggevallen hebben door haar te achtervolgen naar het toilet.

Diepe decolleté

Toch hield de zeventiger tijdens het onderzoek en de behandeling van de zaak voor de rechtbank vast aan zijn onschuld. Tijdens zijn verhoor in 2020 schoof hij de verantwoordelijkheid af op het meisje zelf. “Ze liep vaak uitdagend en schaars gekleed met een diepe decolleté. Als ik naar haar keek, kon ik een beetje achter haar T-shirt kijken. Maar haar borsten zelf heb ik nooit gezien. Ik heb nooit iets misdaan, ik heb haar nooit aangeraakt. Zij is gewoon tegen mij en ze speelt nu een gemeen, vies spelletje.”

Tijdens de huiszoeking bij de zeventiger werd wel een USB-stick in beslag genomen met pornografische foto’s en video’s van oudere mannen die seks hadden met jongere personen. “Daaruit blijkt dat beklaagde hierin interesse had”, stelt de rechter in het vonnis. Ook de consistente en gedetailleerde verklaringen van het slachtoffer zijn volgens de Tongerse rechter geloofwaardig, waardoor de schuld van de man zonder enige twijfel bewezen is. “De bewezen verklaarde feiten zijn uitermate verwerpelijk. Ze getuigen van een totaal gebrek aan normbesef en een perverse ingesteldheid”, zo luidt het vonnis.

De zeventiger moet voor vijf jaar naar de gevangenis en wordt voor dezelfde periode uit zijn rechten ontzet. De vrouw krijgt een schadevergoeding van 4.500 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer