Afgelopen nacht werd een flitsmarathon gehouden. ©  BELGAIMAGE

Meer en zwaardere overtredingen tijdens flitsmarathon: “Teleurstellend”

De federale en lokale politie hebben tijdens de voorbije flitsmarathon van woensdagochtend 5 tot donderdagochtend 6 oktober in totaal 792.546 voertuigen gecontroleerd, meldt de federale politie. Dat zijn er minder dan bij vorige marathons, mogelijk doordat meer mensen van thuis werkten naar aanleiding van de staking bij de spoorwegen. Daar tegenover staat dat het aantal en de ernst van de overtredingen toenamen.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

Ondanks de daling van het aantal gecontroleerde voertuigen waren er meer bestuurders in overtreding, aldus de politie. Zo reed deze keer 4,23 procent van de gecontroleerde bestuurders te snel, daar waar dat tijdens de vorige editie in maart 2022 nog 3,82 procent was. Ook het aantal ingetrokken rijbewijzen voor te hard rijden lag met 318 intrekkingen hoger dan in het voorjaar.

Dat er zo veel bestuurders tegen de lamp liepen, terwijl de actie toch massaal werd aangekondigd, noemt de politie “teleurstellend”. Bovendien stelden de agenten vast dat het percentage bestuurders in overtreding jaar na jaar hoger is. Een mogelijke verklaring hiervoor is de verhoging van het aantal trajectcontroles, maar vooral ook de invoering van de nultolerantie, klinkt het.

De zeventiende editie van de flitsmarathon vond plaats op 556 locaties in ons land. De actie heeft als tweeledig doel de snelheid te verlagen en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. De terugkerende flitsmarathon is ook gericht op hardnekkige snelheidsovertreders.

Meer over Verkeersveiligheid

Aangeboden door onze partners