“Het is niet direct de bedoeling om topschakers op te leiden. Het belangrijkste is dat ze er plezier aan beleven”, zegt schaakleraar Ton.  ©  Raymond Lemmens

Ton (76) leert kleuters en leerlingen schaken in De Beerring: “Het moeten geen topspelers worden, zolang ze er maar plezier aan beleven”

Beringen -

Komt de nieuwe Garri Kasparov of Magnus Carlsen uit Beringen? Dat zou best kunnen. Basisschool De Beerring zit vol schaakkampioen in spe. Schaakleraar Ton komt de kleuters en leerlingen elke week de kneepjes van deze edele denksport aanleren.

Gert Reynders

Koningen, torens of lopers. Een rokade of remise... Voor de kinderen van De Beerring kent het schaakspel geen geheimen. Dat hebben ze te danken aan Ton Montforts (76) van de vzw Schaakacademie Limburg. Elke maandagvoormiddag komt hij lesgeven op de Beringse scholencampus. “Binnen de vzw Schaakacademie hebben we zeven leraren”, vertelt Ton. “We richten ons vooral op jongeren. Het is niet direct de bedoeling om topspelers te vormen. Het belangrijkste is dat ze er plezier aan beleven. Dat lukt, want we zien dat meerdere kinderen zich gaan aansluiten bij schaakclubs.”

Basisschool De Beerring begon 15 jaar geleden met schaaklessen. Niet alleen voor leerlingen van de lagere school, ook de derde kleuterklas waagt zich al aan het schaken. “Onze leerlingen hoeven geen wereldkampioenen te worden, maar we willen hen wel uitdagen”, legt directeur Geert Wauters uit. “Opzet is dat we onze sterkste leerlingen willen prikkelen om zo de zin in leren te behouden. De schaaksport is een heel dankbare manier om dat te doen.”

Maandag is schaakdag in De Beerring. “De tofste dag van de week”, zo vinden de jonge spelers. ©  Raymond Lemmens

Grootmeesters

In elk leerjaar worden een 10-tal kinderen geselecteerd. Zij worden op maandag een uurtje uit de klas gehaald en toevertrouwd aan meester Ton. “Omdat ze zo’n goede leerlingen zijn, kunnen ze dat uurtje in klas zonder problemen missen. Na de schaakles sluiten ze gewoon weer aan bij hun klasgenoten”, legt de directeur uit. “De andere leerlingen kunnen tijdens de middagpauze ook gaan schaken als ze dat willen. In De Beerring is een schaakcultuur gegroeid. Veel kinderen doen het echt graag. We doen ook regelmatig mee aan schoolschaakwedstrijden.”

Artuur Thijs (9) volgt al vier jaar schaakles in De Beerring. Waarom hij dat zo leuk vindt? “Het is fijn om eens een uurtje uit de klas te mogen. Bij meester Ton is het veel rustiger. Hier kan je rustig nadenken en oefenen om beter te leren schaken.” Malena Minten (7) hoopt ooit grootmeester te worden. “Thuis speel ik soms tegen mama en papa. Ja, ik kan af en toe van hen winnen. Ik kijk echt uit naar de schaakles op maandag. Het is de tofste dag van de week”, lacht ze.

Ton Montforts heeft naar schatting al 10.000 kinderen opgeleid. “Een van hen is intussen bijna een internationaal meester. In de les zeg ik vaak dat ze niet moeten denken dat ze rijk kunnen worden met het schaken. In de hele wereld zijn er misschien maar tien grootmeesters die van het schaken kunnen leven. Op tornooien kom ik soms oud-leerlingen tegen. Het is fijn om te zien dat het schaken hen nog altijd plezier geeft.”

 ©  Raymond Lemmens

 ©  Raymond Lemmens

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio