Ideale cadeautjes voor de feestdagen: dit is het ‘Speelgoed van het jaar’ in elke categorie

Voor de drieëntwintigste keer organiseerde de Belgische Speelgoedfederatie het ‘Speelgoed van het Jaar’. Een jury van professionals uit de sector en journalisten koos deze 13 winnaars uit de 53 inzendingen.

Chris Snick

Speelgoed voor eerste leeftijd: SmartMax Roboflex Plus van Smart Toys & Games (39,95 euro)

Smart Toys & Games is een Belgisch bedrijf dat jaarlijks in de prijzen valt. Met deze doos bestaande uit 20 verschillende onderdelen creëren kinderen vanaf drie jaar hun eigen robots.

Poppen, pluche & personages: Boglins van Triaction (49,99)

35 jaar geleden gelanceerd door poppenspeler Tim Clarke - bekend van The Muppet Show - en nu zijn de Boglins terug op vraag van de fans. In 1987 bracht Mattel ze op de markt en werden ze een wereldwijd succes, nu zit Clarke er zelf achter en brengt hij eerst een limited edition van 15.000 stuks uit om de comeback te financieren.

Creatief speelgoed: Origami 3D Pauw van Alexander Toys (19,99 euro)

3D-puzzel van 549 origamiblaadjes die je zelf vouwt om vervolgens een pauw mee te maken.

Constructiespeelgoed: Smartivity Pinball Machine van Smart Toys & Games (39,95 euro)

Een klassieke flipperkast, maar dan wel een duurzame, gemaakt van geperst hout.

Interactief speelgoed: Verzorg & Leer Doktersset van Vtech (34,99 euro)

Nog een klassieker: het dokterstasje. Maar deze tas kreeg een elektronische update, de kinderen hebben namelijk naast het gewone doktersspeelgoed ook een tablet om de diagnose te stellen.

Educatief speelgoed: Mijn interactieve Video Microscoop van Vtech (80,75 euro)

Met deze microscoop vergroot je niet alleen dingen tot 200 keer, maar maak je er ook foto’s van of upload je wetenschappelijke filmpjes.

Speelwereld: Wiltopia – Dierenverzorgingscentrum van Playmobil (94,95 euro)

Met Wiltopia lanceert Playmobil voor het eerst een duurzame lijn met gerecycleerde materialen.

Kleuterspellen: Speurtocht van BS Toys (19,99 euro)

Een spel om binnenshuis een speurtocht te doen. Eén speler of ouder verstopt de kaarten in huis, de spelers zoeken de kaarten en volgen de aanwijzingen die erop staan om de pot met goud te vinden.

Kinderspellen: Penguins Huddle Up van Smart Toys & Games (26,95 euro)

Er zijn vier pinguïnfamilies die telkens uit zes diertjes bestaan. Ze zitten verspreid op de ijsrotsen. Wie als eerste zijn familie bij elkaar krijgt, wint.

Communicatie-en deductiespellen: Recto Verso van Geronimo Games (26,95 euro)

Een bouwspel voor twee spelers die recht tegenover elkaar zitten. Ze zien elk een kant van een kaart waarop een bepaalde constructie staat. Samen moeten ze met houten blokken de constructie maken zodat die klopt volgens beide kanten van de kaart.

Strategische spellen: Spokenchaos van Letheia Games/Asmodee (29,95 euro)

Een gezelschapsspel waarbij je met spookjes op verkenning gaat in een hotel. Doel van het spel is dat te doen zonder dat je betrapt wordt en op die manier zoveel als mogelijk punten te scoren.

Denk-en logicaspellen Gravitrax the Game – Course – Ravensburger 19.95 euro

Knikkerbaan die je in elkaar puzzelt. Er zijn 30 opdrachten met verschillende moeilijkheidsgraden. De opdracht is pas geslaagd wanneer alle onderdelen gebruikt zijn én de knikker van start tot aankomst kan rollen.

Partyspellen: Hitster van Jumbodiset (23,95 euro)

Luister naar meer dan 100 jaar muziek terwijl je raadt wanneer deze nummers zijn uitgebracht. Het exacte jaar hoef je niet te weten, wel moet je de liedjes ordenen op een tijdlijn. Ken je ook de artiesten of songtitels, dan verhoog je je kans op winst.

Meer over Tip van de dag

Aangeboden door onze partners