Amerikaanse inlichtingendiensten: “Oekraïne zit achter moord op Daria Doegina in Rusland”

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is Oekraïne verantwoordelijk voor de moord op Daria Doegina, de dochter van de ultranationalistische Russische ideoloog Aleksandr Doegin, nabij Moskou. Dat schrijft The New York Times.

jvhBron: New York Times

Rusland wees de Oekraïense geheime dienst een dag na de dood van de vrouw in augustus al aan als schuldige. Oekraïne ontkende toen een rol te hebben gespeeld in de aanslag. Doegina (29) stierf nabij Moskou toen een bom onder haar auto ontplofte. Ze was – net als haar vader, die naar verluidt veel invloed heeft in het Kremlin, vandaar zijn bijnaam ‘het brein van Poetin’ – een uitgesproken voorstander van de oorlog in Oekraïne.

De New York Times schrijft nu dat ook de Amerikaanse inlichtingendiensten van mening zijn dat Oekraïne wel degelijk achter de aanslag zit. Het is niet duidelijk welke Oekraïense functionarissen of diensten achter de moord zitten, en of president Volodimir Zelenski daarvoor toestemming heeft gegeven.

Frustratie in VS

De Verenigde Staten zouden op voorhand niet op de hoogte geweest zijn, en op geen enkele manier betrokken geweest zijn. Volgens de New York Times zouden Amerikaanse functionarissen dan ook in steeds grotere mate gefrustreerd zijn over het gebrek aan transparantie van Oekraïne over zijn militaire en geheime plannen, vooral in Rusland. Sinds het begin van de oorlog heeft de Oekraïense geheime dienst volgens de krant al meerdere sabotageacties uitgevoerd op Russische bodem. De moord op Doegina zou een van de meest gewaagde operaties tot nu toe zijn geweest.

Mikhail Podoljak, een belangrijke adviseur van Zelenski, ontkende in een reactie bij de New York Times opnieuw dat Oekraïne achter de aanslag zit. “Een moord in oorlogstijd moet een specifiek doel vervullen – tactisch of strategisch. Iemand als Doegina is voor Oekraïne geen tactisch of strategisch doelwit”, klonk het.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners