©  BELGA

Spoorstaking van start gegaan: nog tot woensdagavond hinder

Dinsdag om 22.00 uur start een 24 urenstaking bij het spoor. Tot en met woensdagavond zal maar één op de vier treinen rijden. In Namen en Luxemburg is het spoorwegnet volledig gesloten.

Bron: BELGA

De spoorvakbonden zetten met de staking druk op de federale regering. Die moet beslissen over de begroting voor het spoor voor de komende jaren. De bonden eisen onder meer voldoende middelen voor aanwervingen en goede werkomstandigheden.

Ze vroegen de regering om concrete garanties, maar die kwamen er nog niet. Premier Alexander De Croo en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet zeiden in een brief aan de bonden wel dat het de bedoeling is om tijdens het begrotingsconclaaf, dat voor 15 oktober afgerond moet worden, “de budgettaire meerjarentrajecten vast te leggen” voor de beheerscontracten (voor de periode 2023-2032) met spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. Maar dat was niet voldoende voor de bonden om de staking af te blazen. 

Bij spoorstakingen geldt sinds enkele jaren een minimale dienstverlening. De werknemers van NMBS en Infrabel moeten laten weten of ze zullen werken of niet, en op basis daarvan wordt een dienstverlening uitgewerkt. 

Tijdens deze staking zal een kwart van de treinen rijden, zo werd maandag aangekondigd. Het gaat om zowat twee op de vijf IC-treinen tussen de grote steden en een op de vier L- en S-treinen. De piekuurtreinen vallen quasi allemaal weg. In de provincies Namen en Luxemburg zullen er geen treinen rijden. 

Ook op het internationale treinverkeer is er een impact. Zo worden een aantal Thalys- en ICE-verbindingen geschrapt. En de Nightjet-nachttreinverbinding vanuit Wenen rijdt niet tot in België, maar stopt in Keulen. De overige internationale treinverbindingen, zoals Eurostar, TGV Inoui en Beneluxtrein, zouden normaal moeten rijden.

Meer over NMBS

Aangeboden door onze partners