David Goffin. ©  Icon Sport

Opsteker vanjewelste! David Goffin wint tegen nummer één van de wereld Carlos Alcaraz: “Ik ben er altijd blijven in geloven”

In het sterk bezette ATP-toernooi van Nur-Sultan, in Kazachstan, heeft David Goffin gedaan wat weinigen mogelijk achtten: hij won tegen Carlos Alcaraz (7-5, 6-3). Het was wel de eerste officiële ATP-match van de Spanjaard sinds hij zich tot nummer één van de wereld kroonde, maar deze stuntzege is vooral Goffins verdienste. Hij laat zien dat hij nog niet is afgeschreven.

Hans Jacobs

Als lucky loser werd Goffin opgevist in het toptoernooi in Kazachstan – het ATP 500-toernooi is gedoteerd met bijna 2 miljoen dollar. Het voordeel: Goffin was al een beetje gerodeerd door de twee kwalificatierondes die hij in de benen had. Het nadeel: hij trof dé man van het mannentennis, Carlos Alcaraz. Maar Goffin wilde zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Dat hij hem zo veel mogelijk onder druk zou zetten, zei Goffin, en dat Alcaraz misschien nog te lijden had onder de decompressie van de gewonnen US Open en nog niet op dreef was.

Niet geïntimideerd

Goffin, na een tot nog toe wisselvallig seizoen gezakt naar de 66ste plaats op de wereldranglijst, toonde zich niet geïntimideerd. Hij speelde bij momenten fijnbesnaard, liet zien waarom hij ooit nog toptienspeler van de wereld was, won aan vertrouwen, durfde de lijnen op te zoeken, en liep uit tot 5-2.

Alcaraz bleef er siberisch onder. Toen begon de eerste opslag van Goffin te haperen en knokte de Spanjaard zich terug in de wedstrijd: 5-5. Erop en erover? Integendeel, Goffin knokte voor wat hij waard was en verzilverde gelijk het eerste setpunt: 7-5. Goffin brak in de tweede set meteen door de opslag van Alcaraz en liep uit tot 3-0. Hij bleef kalm, ook toen Alcaraz terugbrak en won met 6-3. Alcaraz won dit jaar elke wedstrijd minstens één set, Goffin is de eerste die hem in twee sets te kijken zet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En zeggen dat Goffin de kwalificaties niet overleefde tegen het nummer 152 van de wereld, slechts als lucky loser werd opgevist, maar nu wel tegen het nummer één van de wereld wint. Het is symbolisch voor zijn seizoen, eentje met twee gezichten. Soms doet het pijn aan de ogen om Goffin bezig te zien – getuige de Australian open, zijn Amerikaanse hardcourtseizoen – en soms maakt hij het de allerbesten zeer lastig – getuige zijn matchbal tegen Rafael Nadal in Madrid, getuige zijn uitstekende Wimbledon, getuige zijn zege tegen Alcaraz in Kazachstan.

Zijn 66ste plaats op de wereldranglijst geeft een vertekend beeld – dit jaar kon hij geen voordeel halen uit een van zijn beste grandslamtoernooien die hij ooit speelde, want de rankingpunten van Wimbledon werden dit seizoen niet doorgerekend op de wereldranglijst.

Als Goffin nog consistenter zijn intrinsieke topniveau haalt – en niet zoals tot nog toe dit seizoen de ups en downs afwisselt – wacht hem nog een mooi eindejaar.

“Ik ben er altijd blijven in geloven”

“Ik ben er altijd blijven in geloven dat ik het niveau heb om het zulke jongens lastig te maken”, reageerde Goffin optimistisch achteraf. “Ook al kende ik nu niet mijn beste periode en speelde ik niet echt goed in de voorbije toernooien. Als je tegen het nummer één van de wereld speelt, op de big stage voor veel volk, laait het vuur op en kun je je beste tennis spelen omdat je geen andere keuze hebt. Dan moet je vechten, en dat was het geval.”

Meer over David Goffin

Aangeboden door onze partners