Jens Delahaye: “Het landschap was geweldig mooi.”  ©  Geert Tresignie

Wielrennen   Beloften  Ronde van Lombardije

Jens Delahaye na zijn allereerste wedstrijd in Italië: “De Ronde van Lombardije is de mooiste koers die ik ooit reed”

Tollembeek -

De Tollembeekse tweedejaars Jens Delahayé (20) sloot zondag het seizoen af in de Ronde van Lombardije voor beloften. Landgenoot Alec Segaert won. Delahaye finishte als 47ste in dezelfde groep als Hallenaar Siebe Roesems.

Wim Redant

Jens Delahaye klonk enthousiast na zijn ereplaats in de Ronde van Lombardije: “Lombardije is de mooiste koers die ik ooit reed. We reden er op een bepaald ogenblik door een lange tunnel, waarna we een schitterend uitzicht kregen op een meer. Het landschap was geweldig mooi.”

“Het was mijn eerste koers in Italië, maar het was genieten met volle teugen. Ik overleefde met pakweg 70 renners ook de eerste schifting. Rond mij zag ik nog vier ploegmaats, maar ook de wereldkampioen. Op de eerste grote klim, de Madonna, kon ik volgen tot op één kilometer van de top. Daar gaven de toppers er nog een lap op en zo verzeilde ik in de tweede groep.”

“Toen Lennert Van Eetvelt versnelde op een volgende klim, moest ik opnieuw passen, waardoor ik in de derde groep verzeilde. Ik stelde vast dat ik wel de wattages trap om de toppers te volgen, maar ik mis nog de explosiviteit om versnellingen te beantwoorden. Daar moet ik aan werken.”

Ondanks de blakende vorm trok Delahaye in Lombardije een streep onder zijn seizoen. “Ik kon nog wel een paar kermiskoersen meepikken en voel me daarvoor zeker niet te vermoeid, maar zowel mijn trainer Kjell De Potter als de ploegleiding dringen aan op rust. Ik blijf nog enkele dagen wat losrijden, waarna ik de fiets drie weken aan de kant schuif.”

Nieuwe stappen

“Ik blijf volgend jaar bij EFC-L&R-Vulsteke om nieuwe stappen voorwaarts te zetten. Intussen vond ik werk via een interimbureau. Ik start met een job die ik twee dagen per week invul. Zo komt er al wat geld in het laatje, terwijl ik ook vol op de koers kan focussen. Eerst dacht ik als schrijnwerker te starten, maar dat plan liet ik varen.”

Delahaye blikt terug op een seizoen met ups en downs. “Ik kende een pechseizoen. Zo vergalde een laat ontdekte coronabesmetting mijn voorseizoen. In de Tour de Moselle zat het ook tegen, terwijl dat een koers is die me ligt. Voor de eerste klim werd ik opgehouden door een valpartij, maar ik keerde terug. Voorbij de tweede klim werd er opnieuw gevallen.”

“Ik verloor een spaak uit mijn wiel en werd tot een fietswissel gedwongen. Het peloton was verbrokkeld, waardoor ik niet achter de volgwagen kon terugkeren en ondanks goede benen mijn koers voorbij was. In de tweede etappe overkwam me hetzelfde euvel. Ik kende nog nooit zo veel pech als dit seizoen.”

Aangeboden door onze partners